росія у вересні 2022 року ледь не збила британський літак-розвідник біля Криму – ЗМІ

росія у вересні 2022 року ледь не збила британський літак-розвідник біля Криму – ЗМІ

Укрінформ
Торік російський винищувач ледь не збив британський літак-розвідник біля Криму.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на секретний військовий документ США, який просочився нещодавно у мережу, передає Укрінформ.

Як зазначається, інцидент стався 29 вересня біля узбережжя тимчасово окупованого росією українського Криму.

В цьому документі, одному з десятків злитих секретних документів Пентагону, які стали приводом для розслідування міністерства юстиції США, інцидент згадується, як «майже збитий британський літак RJ», більш відомий як RC-135. Цей літак використовується для збору радіо- та інших електронних повідомлень.

Глава міністерства оборони Великої Британії Бен Воллес повідомив про інцидент Палаті громад у жовтні, заявивши, що два російські винищувачі Су-27 перехопили RC-135 в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, літаючи «безрозсудно», причому один літак наблизився до британського літака на відстань до п'яти метрів. За його словами, один з російських літаків випустив ракету на відстані.

Однак британський міністр не описував тоді інцидент словами «майже збитий» і пояснив запуск ракети «технічною несправністю». Він додав, що говорив про це з російськими високопосадовцями з оборонного відомства.

«Інцидент підкреслює балансування, якого намагаються дотримуватися західні військові, намагаючись допомогти українським військовим і зібрати інформацію про війну, не втягуючись при цьому в прямий конфлікт з москвою. російські посадовці намагаються зобразити країни НАТО як агресорів, в той час як Сполучені Штати і їхні союзники заявляють, що вони підтримують Україну, але не перебувають у стані війни з росією», - пише видання.

Згідно з договором НАТО, якщо член військового альянсу стає жертвою збройного нападу, всі члени альянсу розглядають це як напад на них і колективно реагують на нього.

Представники міністерства оборони США відмовилися коментувати зміст злитого в мережу документа, як і у випадку з іншою інформацією, знайденою в додатках Discord, Telegram і Twitter. Співробітник посольства Великої Британії у Вашингтоні також відмовився від коментарів.

Документ був надрукований із заголовками для Об’єднаного штабу Пентагону, і в ньому детально описані польоти спостереження над Чорним морем з дня, коли повідомлялося про «майже збиття», до 26 лютого. Документ має позначку «секретно/NOFORN», що вказує на те, що його не можна надавати особам, які не є громадянами США.

Видання зазначає, що у секретному документі описується й низка інших російських відповідей на розвідувальні польоти американських, британських та французьких літаків у період з жовтня до кінця лютого. Зокрема згадується епізод 30 грудня. Тоді британський Rivet Joint у супроводі двох британських винищувачів Typhoon був перехоплений російськими літаками, які наблизилися на відстань до 30 метрів.

Читайте також: У Bellingcat встановили першоджерела злитих документів Пентагону

Як повідомляв Укрінформ, два російських літаки Су-27 14 березня здійснили небезпечне та непрофесійне перехоплення безпілотного дрона MQ-9 Розвідувального управління ВПС США. Унаслідок цього американська сторона втратила управління БПЛА й затопила його у Чорному морі.

Держдепартамент США офіційно передав росії рішучий протест через незаконні дії у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем. російське міністерство оборони заявило, що дрон упав через «різке маневрування».

Згодом Європейське командування США (USEUCOM) у Штутгарті оприлюднило відео, яке підтверджує, що літак рф Су-27 здійснював небезпечне та непрофесійне перехоплення дрона MQ-9 у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем 14 березня.

Читайте також: У США розпочали розслідування після нового витоку секретних військових документів

Телеканал NBC із посиланням на трьох офіційних осіб США, знайомих із розвідданими, повідомив, що найвище керівництво росії схвалило агресивні дії російських військових винищувачів Су-27 проти американського військового безпілотника MQ-9 Reaper над Чорним морем, у результаті чого той був пошкоджений.

Видання New York Times опублікувало матеріал, у якому йдеться про те, що Пентагон розслідує витік нібито секретних документів у соцмережі, які стосуються планів США й НАТО щодо контрнаступу ЗСУ.

Міністерство юстиції США розпочало розслідування витоку документів американської розвідки, які були опубліковані у соціальних мережах протягом останніх тижнів.

Фото: USEUCOM

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-