Учасники Бучанського саміту уклали декларацію щодо відповідальності рф за скоєні в Україні злочини

Учасники Бучанського саміту уклали декларацію щодо відповідальності рф за скоєні в Україні злочини

Укрінформ
Близько 50 держав та міжнародних організацій уклали Бучанську декларацію щодо відповідальності росії за скоєні в Україні злочини.

Документ підписано за результатом Бучанського саміту й опубліковано на сайті Президента України.

Учасники саміту рішуче засудили тяжкі злочини за міжнародним правом, які були скоєні на території України, включно з масовими вбивствами в Бучі, які стали символом жахіть російської агресії, і висловили підтримку зусиль прокурора Міжнародного кримінального суду та вдячність за виняткову та важливу діяльність МКС у забезпеченні притягнення до відповідальності винних і запобіганні їхній безкарності.

Читайте також: Молдова підтримує ідею спецтрибуналу проти рф і готова допомогти у зборі інформації – Санду

Також у декларації висловлено підтримку зусиль держав, зокрема України, щодо розслідування та кримінального переслідування у межах їхніх юрисдикцій злочинів, скоєних на території України або проти України відповідно до національного законодавства та міжнародного права;

Учасники саміту підтримали створення міжнародного механізму з компенсації шкоди чи збитків, завданих унаслідок міжнародно-протиправних дій рф в Україні або проти України, та підтримали створення міжнародного механізму реєстру збитків, який здійснюватиме документування доказів та скарг щодо завдання шкоди або збитків усім зацікавленим фізичним і юридичним особам, а також Україні.

Читайте також: Буча може стати майданчиком для трибуналу проти росії – Президент

У декларації наголошується на необхідності забезпечення повної відповідальності за найтяжчі злочини за міжнародним правом, скоєні на території України, шляхом проведення належного, справедливого й незалежного розслідування та кримінального переслідування на національному або міжнародному рівнях, і підкреслено необхідність продовження здійснення практичних кроків для досягнення цієї мети задля забезпечення справедливості для всіх жертв і запобігання майбутнім злочинам.

Читайте також: США вперше підтримали створення трибуналу, який судитиме владу іншої країни за злочин агресії - ОП

Як повідомлялося, 30 березня в Києві відбувся Бучанський саміт. За словами Президента Володимира Зеленського, до нього долучилося майже 50 іноземних держав і організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-