МЗС зреагувало на вирок кримчанину Абдулвапову: Окупанти бояться розгортання руху опору

МЗС зреагувало на вирок кримчанину Абдулвапову: Окупанти бояться розгортання руху опору

Укрінформ
Міністерство закордонних справ засудило вирок громадянину України Аметхану Абдулвапову, якого в росії відправили за ґрати на 10 років та 6 місяців за надуманими обвинуваченнями в «участі в терористичній організації»..

Як передає Укрінформ, про це йдеться в коментарі, оприлюдненому на сайті МЗС.

У міністерстві нагадали, що Аметхан Абдулвапов, як і низка інших кримських татар, був затриманий у рамках сумнозвісної справи «Хізб ут-Тахрір» – цілеспрямованої репресивної кампанії російської окупаційної адміністрації, спрямованої на знищення осередку свободи думки та віросповідання на території Автономної Республіки Крим.

«На жаль, вже давно стали сумною практикою численні процесуальні порушення та ігнорування аргументів сторони захисту в рамках судових слухань, які не є винятком і у випадку Аметхана Абдулвапова. Відзначаємо, що ситуація з правами людьми в Криму постійно погіршується, що свідчить про страх окупантів перед розгортанням руху спротиву на півострові», - вказують у МЗС.

Читайте також: В окупованому Криму російські силовики вбили фігуранта справи «Хізб ут-Тахрір» - правозахисники

У зв’язку з цим зовнішньополітичне відомство закликає міжнародну спільноту та партнерів України, у тому числі в рамках Міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на росію з метою негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених окупаційним режимом в Криму, та запровадити санкційні обмеження проти посадовців, причетних до переслідувань.

«Закликаємо російську федерацію виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», ухвалену 15 грудня 2022 року, а також Надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні» від 23 лютого цього року і припинити дискримінацію жителів тимчасово окупованого Криму та звільнити всіх незаконно затриманих осіб», - наголошують в МЗС.

Читайте також: Україна ініціює розгляд в ООН питання незаконного тримання і вбивства політв’язнів на території рф

Як повідомлялося, 15 березня суд у російському Ростові-на-Дону засудив фігуранта «справи кримських мусульман» Аметхана Абдулвапова до 10 років та 6 місяців позбавлення волі.

Нагадаємо, у лютому 2022 року під час обшуків у Криму російські силовики затримали Ансара Османа, Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосмана і Аметхана Абдулвапова. Їх звинуватили в участі в ісламській політичній партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в росії терористичною, проте діє без обмежень у більшості країн.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-