Незаконно депортувала українців: судді з Євпаторії загрожує до 12 років в’язниці

Незаконно депортувала українців: судді з Євпаторії загрожує до 12 років в’язниці

Укрінформ
До суду скероване обвинувачення стосовно кримської “судді”, яка реалізовувала політику російських загарбників щодо зміни демографічного складу населення півострова та забезпечувала незаконну депортацію українців.

Про це повідомила у Телеграмі пресслужба прокуратури АРК та м. Севастополь, передає Укрінформ.

“Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційної судді незаконно створеного Євпаторійського міського суду республіки Крим, яка причетна до видворення українців з окупованого півострова”, - йдеться у дописі.

Наголошується, що обвинувачена реалізувала політику держави-окупанта, спрямовану на зміну демографічного складу населення півострова, та фактично забезпечувала незаконну депортацію українців.

Керуючись законодавством рф, “суддя” ухвалила рішення про видворення українців з території півострова. Мотивувала вона це нібито відсутністю дозвільних документів та порушенням "правил перебування на території рф".

“Однак громадяни України, які на момент початку збройного конфлікту законно перебували в Криму, знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права і не потребують жодних додаткових документів. Тобто окупаційна влада не має законних підстав примусово переміщувати чи депортувати українців з місць свого проживання”, - наголосили у прокуратурі.

Дії обвинуваченої кваліфіковані як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Зазначається, що за вказаними фактами прокуратура автономії повідомила про підозри шістьом окупаційним "суддям", чотири обвинувальних акти розглядають суди.

Читайте також: Колишньому начальнику керченської колонії загрожує до 15 років за держзраду

У прокуратурі додали, що з самого початку окупації Криму росія розпочала змінювати його демографічний склад. Метою є витіснення з півострова громадян України, незгодних з окупаційним режимом, та заселення півострова громадянами рф.

“Усі ці дії є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, положень Конвенції про захист цивільного населення 1949 року”, - наголосили у прокуратрі АРК.

Як повідомлялося, ректору окупаційного кримського інженерно-педагогічного університету ім. Февзі Якубова оголосили підозру за виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-