Координаційний штаб щотижня обговорює проблеми кримчан, які виїхали до інших країн — Чубаров

Координаційний штаб щотижня обговорює проблеми кримчан, які виїхали до інших країн — Чубаров

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні щотижня збирається координаційний штаб для вирішення проблем мешканців тимчасово окупованих територій, зокрема кримчан, які виїхали до третіх країн.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Щотижня збирається координаційний штаб, і ми розглядаємо неврегульовані законодавством питання громадян України із тимчасово окупованих територій, зокрема із Криму, які опинилися на території інших країн. Розглядаємо ті чи інші постанови і полегшуємо, де це можливо, оформлення документів”, - зазначив він.

За словами Чубарова, було ухвалене важливе рішення, що консульства України можуть оформлювати свідоцтва українського зразка про народження дітей на підставі документів, виданих окупаційними адміністраціями.

“Свідоцтва окупаційних адміністрацій не визнаються, однак їхній зміст беруть до уваги і на підставі інших підтверджуючих документів оформлюють українські документи. Це дуже важливий крок, адже свідоцтво про народження необхідне для отримання паспорта”, - зазначив Чубаров.

Він також розповів, що наразі вирішується питання відкриття у Туреччині державного підприємства “Документ”.

“Це підприємство мають відкрити у Стамбулі. Воно видаватиме певні документи України і нашим громадянам, які залишили Крим та інші тимчасово окуповані території, не треба буде їхати для цього до України”, - пояснив голова Меджлісу.

Водночас він зауважив, що, згідно з процедурою, отримання документів вимагає певного часу, в індивідуальному порядку ці терміни не скорочують.

Читайте також: У Польщі змінюється ставлення до українських біженців

“Українське законодавство не може часто змінюватися на потреби тих чи інших груп людей. Врегулювання питань громадянства стосується сфери суверенітету, безпеки Української держави, обмеження загроз для України. Тому ця сфера консервативно регулюється. Тим не менше наскільки ми можемо, маємо полегшити певні процедури”, - зауважив Чубаров.

Він також додав, що держава Україна займається евакуацією людей, які залишили тимчасово окуповані території та потрапили у третіх країнах у складні ситуації.

“Ми супроводжуємо їх до території України. У цьому питанні важливою є координація між різними відомствами, бо ми можемо довезти людину до українського кордону, а в неї не буде документів, щоб заїхати в країну. Тоді штаб ухвалює рішення про перевірку людини відповідними службами”, - додав Чубаров.

Як раніше повідомлялося, Рефат Чубаров звертав увагу, що через проблеми з документами ситуація із розміщенням кримчан у інших країнах набуває ознак гуманітарної катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-