ЄС і Україна обговорили наслідки загарбання росією Криму та Севастополя

ЄС і Україна обговорили наслідки загарбання росією Криму та Севастополя

Укрінформ
Європейський Союз і Україна провели сьогодні у Брюсселі спільну дискусію щодо незаконної анексії росією Криму та міста Севастополь.

Як повідомляє Укрінформ, інформація про це обговорення оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій

«Європейський союз і Україна провели сьогодні у Брюсселі 10-й раунд обговорення на рівні старших посадових осіб щодо незаконної анексії Криму та Севастополю. Ці обговорення були започатковані у 2015 році з метою координації зусиль та для регулярного обміну інформацією про імплементацію політики ЄС щодо невизнання незаконної анексії Криму й Севастополя», - йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Правозахисники назвали основні тенденції порушень прав людини в окупованому Криму за минулий рік

Як зазначається, сторони розглянули імплементацію обмежувальних заходів ЄС у відповідь на порушення росією міжнародного права. Вони наголосили на необхідності дотримання суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Українська сторона проінформувала європейських партнерів про події в рамках «Міжнародної Кримської платформи», включаючи другий саміт цієї ініціативи, що був проведений в Києві 23 серпня 2022 року, а також  міжпарламентської зустрічі на вищому рівні, що була організована у Загребі 24-25 жовтня 2022 року.  ЄС підтвердив підтримку імплементації  зобов’язань, що були взяті учасниками двох саміті Міжнародної Кримської платформи у Спільних деклараціях. 

Українська сторона також проінформувала про наслідки, які незаконна анексія Криму та Севастополю мала в контексті російського вторгнення в Україну. 

Сторони обговорили тяжкі порушення прав людини на окупованому півострові. Зокрема, міжнародні організації та правозахисники досі не отримали доступу на півострів, а мешканці Криму дедалі більше відчувають репресії, зокрема,  за висловлення протестів проти російської агресивної війни проти України. Учасники зустрічі  обмінялися поглядами щодо поточної ситуації в сфері безпеки та щодо наслідків зростаючої мілітаризації півострова. Вони визнали, що Крим був використаний росією як плацдарм для здійснення атак на решту суверенної території України. 

Читайте також: Єрмак наголошує на необхідності ухвалення в ООН резолюції про спецтрибунал для рф

«ЄС не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Кримського півострова російською федерацією.  Він також підтверджує рішуче засудження спроб росії незаконно анексувати інші території України. Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецька та Луганськ – це Україна», - наголошується у повідомленні. 

Як повідомлялося, ЄС послідовно проводить політику невизнання злочинних дій росії із анексії Криму та Севастополю, та заявив про те, що рішення росії після початку вторгнення в Україну про «анексію» Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей не матимуть жодних правових наслідків, окуповані території цих областей залишаються суверенною територією України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-