Єрмак наголошує на необхідності ухвалення в ООН резолюції про спецтрибунал для рф

Єрмак наголошує на необхідності ухвалення в ООН резолюції про спецтрибунал для рф

Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив про необхідність консолідованої міжнародної підтримки, аби Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про спеціальний міжнародний трибунал для росії та створила його.

Про це він сказав на відкритті проєкту Ukraine is You під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для того, щоб був відновлений міжнародний порядок і повага до міжнародного права, для цього нам потрібна ваша допомога, тому що тільки разом ми можемо витягнути світ з цієї темряви на світло. Історія твориться зараз і тільки спільними зусиллями, від вас залежить, наскільки швидко ми зможемо покарати злочинців і припинити ці найбільші, найкривавіші злочини», - звернувся Єрмак до учасників форуму, інформуючи про злочини росії на території України.

Читайте також: Цей тиждень буде активним з точки зору української дипломатіїПрезидент

Він нагадав, що росія вже була визнана Генеральною асамблеєю державою-агресором, але для того, щоб покарати керівництво росії, потрібен міжнародний трибунал, тому що Міжнародний кримінальний суд не має відповідної юрисдикції. «Україна разом з державами-партнерами робить все можливе для створення спеціального трибуналу. Ще один варіант - це, щоб Рада безпеки ООН кваліфікувала російські дії як акт агресії і передала це в Міжнародний кримінальний суд, але росія до цього часу має право вето в Раді безпеки. Прийшов час скасувати всі права держави-терориста в ООН, тому що вони неодноразово порушили міжнародне право», - підкреслив Єрмак.

За його словами, «трибунал може запрацювати набагато скоріше і розслідувати ці злочини, які стосуються масових злочинів, масових вбивств, і покарати тих, хто винен у воєнних злочинах і злочинах проти людяності». 

«Особливо на політичному рівні це важко зробити, але спеціальний трибунал може висунути обвинувачення за два-три місяці. Це дійсно легше таким чином довести злочин агресії росії проти України», - підкреслив керівник ОП.

Читайте також: Бербок: Ми хочемо підтримати Україну у створенні спецтрибуналу в Гаазі

Він нагадав, що Парламентська асамблея Ради Європи, окремі держави, міжнародні органи вже підтримали створення спецтрибуналу. 

«Європейська рада почала працювати над механізмом створення такого трибуналу, але зараз більш ніж коли-небудь нам потрібна консолідована міжнародна підтримка для того, щоб Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію і створила цей трибунал. Ми звертаємося до всіх цивілізованих країн приєднатися до цієї ініціативи», - закликав Єрмак. 

Він також заявив, що майже кожне звільнене місто має свідчення тортур і вбивств, вчинених  російськими загарбниками, без суду і слідства. 

«11 місяців ми переживаємо ці жахіття в Україні, і тому, звичайно, наше бажання перемогти є надзвичайним, тому що ніхто з нормальних людей не хоче, щоб ракета попадала в їхні будинки. Але немає перемоги без відновлення справедливості. Це означає, що має бути компенсація і покарання за злочини, і не повинні повторитися ці злочини знову», -  наголосив Єрмак.

Читайте також: Процес на кшталт Нюрнберзького: російські злочинці мають бути покарані

Він нагадав про Формулу миру Президента Зеленського, яка, за його словами, «говорить про те, що повинна бути справедливість і покарання  80 тисяч злочинів росіян».

«Була вбита величезна кількість мирного населення і 453 дитини. Майже кожне звільнене місто показує нам свідчення тортур і вбивств без суду і слідства та сотні зруйнованих громад і зруйнованої інфраструктури. Ніде вони не згадані в міжнародних резолюціях. Ми не забудемо жодну замучену людину, жодне втрачене життя, жоден зруйнований будинок і жодну сльозу української дитини. Кожен злочинець понесе відповідальність.Генеральний прокурор України, наші правоохоронні органи і міжнародний кримінальний суд над цим працюють», -  заявив Єрмак.

Він наголосив, що злочини проти України та її народу вчиняють російські солдати, які прийшли на українську землю, чи оператори ракет, направлених на мирних мешканців, а також «люди, які знаходяться при владі, й які роблять все, щоб це відбулося: високопосадовці, які робили цей первинний злочин  - агресію проти України, ці лідери, які розпалюють війну».

«Ми маємо відповідь і ми знаємо, як покарати і прямих злочинців, і тих, хто зробили все, щоб це відбулося», - додав Єрмак.

Як повідомлялося, у швейцарському Давосі 16 січня стартував Всесвітній економічний форум (ВЕФ). У межах форуму обговорюватиметься вирішення енергетичних та продовольчих криз, боротьба з високою інфляцією, низькими темпами зростання та високою заборгованістю, усунення соціальних уразливостей, протидія сучасним геополітичним ризикам.

ВЕФ триватиме до 20 січня. Участь у цьогорічному форумі під гаслом «Співпраця у фрагментованому світі» братиме рекордна кількість глав держав та урядів – 52. Загалом очікується понад 2700 представників із 130 країн.

Україну представлятиме делегація високого рівня.

Представники росії у цьогорічному ВЕФ не братимуть участі, оскільки їх не запросили через повномасштабне вторгнення рф в Україну.

Україна виступила з ініціативою створення міжнародного спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності керівництво росії за скоєння злочину агресії проти України.

Президент України утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спецтрибуналу.

Створення спецтрибуналу питання вже підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ, окремі держави.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-