Уряд створив Національну комісію з питань кримськотатарської мови

Уряд створив Національну комісію з питань кримськотатарської мови

Укрінформ
Уряд утворив Національну комісію з питань кримськотатарської мови, яка працюватиме під співголовуванням віцепрем’єр-міністерки – міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів на засіданні у п'ятницю, передає Укрінформ із посиланням на Мінреінтеграції.

"Комісію створено на виконання Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки. Цей консультативно-дорадчий орган функціонуватиме у складі представників залучених державних органів, а також Меджлісу кримськотатарського народу й мовознавців із наукових та освітніх установ", - ідеться у повідомленні.

Основним завданням Нацкомісії є збереження кримськотатарської мови, яка віднесена ЮНЕСКО до числа мов, що потребують захисту, а також сприяння координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади з питань інституційного, організаційного й інформаційного забезпечення функціонування кримськотатарської мови.

За словами Верещук, "кримськотатарська – це мова одного з корінних народів України, який наразі зазнає утисків і репресій у тимчасово окупованому Криму. Українська влада робить все, щоб захистити права кримських татар, їхню національну ідентичність".

Читайте також: Ірландські правозахисники закликали покарати винних у порушенні прав людини у Криму

"Утворена сьогодні комісія покликана сприяти збереженню національної культури, традицій, звичаїв та історичної пам’яті кримськотатарського народу. Разом з науковцями маємо популяризувати цю мову серед молоді, підіймати її престиж. Ми маємо зберегти нашу спільну національну пам’ять», – наголосила віцепрем'єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, ірландські правозахисники закликали Міжнародний суд покарати винних у порушенні прав у Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-