Окупанти вже підготували колекції Херсонеса до «евакуації» - співробітниця Інституту археології

Окупанти вже підготували колекції Херсонеса до «евакуації» - співробітниця Інституту археології

Укрінформ
російські окупанти підготували колекції Херсонеса Таврійського до вивезення за межі півострова.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

За її словами, окупанти близько року тому видали “наказ” про підготовку до евакуації колекцій чотирьох музеїв Севастополя: Національного заповідника «Херсонес Таврійський», Севастопольського художнього музею ім. Крошицького, об’єднаного музею панорами і діорами, музею військово-морського флоту.

“Останній підпорядковується чорноморському флоту рф, і, за моїми спостереженнями, чимало цінних експонатів з його колекції вивезли ще до 2014 року. Щодо художнього музею, то колекції запакували під приводом ремонту та реконструкції”, - зауважила Кравченко.

Як вона розповіла, упродовж 2021 року співробітники кримських музеїв та “управління культури” Криму вели листування про виділення коштів на підготовку експонатів до вивезення.

“Станом на сьогодні гроші виділили. Є інформація, що в Херсонесі Таврійському вже все запаковане”, - розповіла вона.

Таким чином, за словами експерта, загарбники можуть викрасти всю наукову колекцію, речі 1-2 категорії з основного наукового фонду.

Окрім археологічних знахідок, за її словами, Херсонес має ще й цінний науковий архів, якому понад 100 років і “схоже на те, що росіяни планують викрасти і його”. Також Херсонес має цінну наукову бібліотеку та бібліотеку монастиря Святого Володимира.

Читайте також: росіяни знищили давнє передмістя Херсонеса Таврійського «розкопками» - експертка

“Достовірно невідомо, що зараз із цією бібліотекою, на жаль, існує велика загроза, що її передали російській православній церкві”, - зазначила Кравченко.

Як повідомлялося, для проведення у тимчасово окупованому Криму незаконного фестивалю опери та балету загарбники влаштовують будівництво на території історико-археологічного музею-заповідника «Херсонес Таврійський».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-