росіяни знищили давнє передмістя Херсонеса Таврійського «розкопками» - експертка

росіяни знищили давнє передмістя Херсонеса Таврійського «розкопками» - експертка

Укрінформ
Внаслідок проведення так званих “розкопок” загарбники фактично знищили давнє передмістя Херсонеса Таврійського, інформація про його минуле втрачена назавжди.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

Вона розповіла, що біля міста розташовувався давній некрополь із ранньохристиянськими похованнями, а також доволі бідне передмістя. Тут можна було простежити зміни в поховальному обряді, виникнення монастиря Богородиці на Дівочій горі, який функціонував і після загибелі Херсонеса. Цей монастир згадується в турецьких джерелах XVI століття, турки його не знищили.

«Але під час російської окупації сталося те, що сталося. Військові частини, які розташовувалися на території передмістя Херсонеса, рф передала фонду «Нова історія». Це фонд рпц, який очолює російський митрополит тихон, так званий духовник путіна. І останній фактично зараз керує Херсонесом через свого ставленика - директора заповідника єлєну морозову», - зазначила Евеліна Кравченко.

За її словами, упродовж кількох місяців на 25 тисячах квадратних метрів в передмісті Херсонеса росіяни "проводили те, що вони називають “розкопками”.

“Фактично це знищення історичної спадщини. Спочатку вони загнали туди екскаватори. Севастопольці обурилися, адже такі підходи до цього історичного місця вражають усіх. Після цього на “розкопки” загнали сотні людей. Очевидно, археологічні пам'ятки не цікавили росіян, роботи проведені таким чином, що інформація про давнє минуле втрачена назавжди... росіяни фактично знищили древнє передмістя Херсонеса”, - сказала Кравченко.

Читайте також: Ткаченко закликав ЮНЕСКО захистити ханський палац у Бахчисараї

Вона додала, що окупанти нівелюють значення античного Херсонесу та формують концепцію, нібито це “колиска русского православія”.

“Залишки кам’яних споруд античного часу закривають неприпустимими для використання на таких пам’ятках металевими риштуваннями, сценами, театральним приладдям, громіздкими оглядовими майданчиками. Відкритими лишаються християнські пам'ятки. Першокласникам у севастопольських школах розповідають, мовляв, прийшов «русскій князь Владімір и покрестил в Херсонесе россию». І потім діти, яким натепер виповнилося 7-8 років і які не бачили за свого життя синьо-жовтого прапора, приходять у Херсонес - і їм знову розказують байки про російське православ'я”, - розповіла Кравченко.

Як повідомлялося, окупанти демонтували дах та ансамбль кольорових вітражів Золотого кабінету в Ханському палаці в Бахчисараї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-