російська мобілізація в Криму є порушенням міжнародного законодавства – ЄС

російська мобілізація в Криму є порушенням міжнародного законодавства – ЄС

Заява
Укрінформ
Європейський Союз засудив незаконну «часткову» мобілізацію, яку росія проводить на території тимчасово окупованого Криму, а також кампанію призову до російської армії, яка від сьогодні розпочалася на українському півострові.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, що оприлюднена у вівторок на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Сьогодні російська федерація розпочала ще одну кампанію військового призову у незаконно анексованих Автономній Республіці Крим та у місті Севастополь, із добору мешканців Криму до збройних сил російської федерації. Ця кампанія почалася невдовзі після російської мобілізації, що була оголошена 21 вересня, яка також безпідставно поширювалася на мешканців Криму. .. Сьогоднішній крок є ще одним порушенням міжнародного законодавства з боку росії», - йдеться у заяві.

Як зазначив речник ЄС, такі дії кремля «навмисно та непропорційно» спрямовані проти кримськотатарського населення півострова, яке кремль намагається силоміць долучити до російської агресивної війни проти України, яка є їх справжньою та «традиційною» Батьківщиною.

«ЄС не визнає та не визнаватиме російську незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Він також твердо заперечує та одноголосно засуджує незаконну анексію росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Всі ці території є та залишатимуться Україною», - наголошується у документі.

У заяві йдеться про те, що ЄС залишається рішучим у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. При цьому ЄС вимагає від росії зупинити порушення міжнародного права та негайно повністю та безумовно вивести всі свої війська та військове обладнання з усієї території України.

Речник наголосив, що росія, як постійний член Ради Безпеки ООН, несе особливу відповідальність та зобов’язана забезпечувати захист прав людини, включно не тимчасово окупованих та незаконно анексованих нею територіях України.

Читайте також: Мобілізація в росії триває попри заяви кремля про її завершення – Генштаб ЗСУ

Як вже повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України рішуче засудило намір росії розпочати 1 листопада на тимчасово окупованих територіях України осінній призов до лав збройних сил рф, та закликало весь світ також заперечити таким злочинним діям кремля, який проводить на території Криму вже 16-ту призовну кампанію з 2015 року, та примусив до проходження військової служби в армії країни-агресора більш як 36 тисяч громадян України.

19 жовтня президент рф путін підписав указ про воєнний стан на тимчасово окупованих територіях України - маріонеткових «днр» і «лнр», а також загарбаних російською армією частинах Херсонської і Запорізької областей.

Від початку російського військового вторгнення в Україну ЄС послідовно та твердо виступає на підтримку її суверенітету та територіальної цілісності, та надає Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу для боротьби із російським агресором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-