Загарбники можуть відправити із захоплених територій до Криму та рф ще 4 тисячі дітей

Загарбники можуть відправити із захоплених територій до Криму та рф ще 4 тисячі дітей

Укрінформ
Загарбники вже відправили із новоокупованих територій 2000 дітей до Криму та росії, ще планують відправити 4000 дітей.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи повідомила керівниця ГО Центр громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова.

“Дітей, які знаходяться на прифронтових територіях, прямо зараз відправляють до Криму та росії.Вже відправили близько 2000 дітей, планують так само вчинити ще стосовно 4000 дітей. Ми розуміємо, що ці діти будуть заручниками в окупантів, які таким чином будуть прагнути отримати лояльність їхніх батьків”, - розповіла Потапова.

Вона наголосила, що зараз на окупованій частині Херсонської і Запорізької областей російська влада намагається реалізувати кримський сценарій нав’язування російської ідентичності. Зокрема в школах та бібліотеках вилучаються українські підручники, а замість них завозять російські із так званим “політично вірним трактуванням історії”. Адміністрацію та викладачів освітніх закладів змушують переходити на російські стандарти, для цього використовують різні методи, включно із залякуванням, погрозами. Також, як наголосила Потапова, є декілька випадків, коли викрадали вчителів, які не погоджувалися на співпрацю з окупаційною владою.

Читайте також: росіяни використовують Крим для утримання викрадених людей - Ташева

“У дітей відбирають право на дистанційну українську освіту, на домашню освіту. Свідченням цього є факт, що окупаційна влада у Запорізькій області погрожує позбавленням батьківських прав мешканцям, чиї діти не будуть відвідувати школи”, - зазначила вона.

Потапова підкреслила, що це — середньовічний сценарій стирання української самобутності, і росія може його застосувати не лише щодо України, а в будь-який час до будь-якої країни.

Як повідомляв Укрінформ, голова Хорватського парламенту Гордан Яндрокович в рамках Першого парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, росія хоче відтворити долю Криму й на інших територіях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-