Глава МЗС Бельгії заявила, що шкодує про свій незаконний вояж до Криму

Глава МЗС Бельгії заявила, що шкодує про свій незаконний вояж до Криму

Укрінформ
Міністерка закордонних справ Бельгії Хаджа Лабіб заявила, що шкодує про обставини свого візиту до Криму, на зустрічі з главою МЗС України Дмитром Кулебою у Празі.

Про це повідомляє МЗС України, передає Укрінформ.

Зазначається, що міністерка Лабіб надала роз’яснення щодо своєї поїздки в Україну (Крим). Торік, як журналістка і режисерка-документалістка, вона відвідала місто Севастополь у Криму на порушення законодавства України. Вона втілювала проєкт, аби продемонструвати, як росія використовувала культуру як силу та пропаганду, і як митці могли жити під утисками у такий складний історичний період.

“Вона щиро шкодує, що цей візит відбувся за таких обставин. Міністерка Лабіб завжди захищала суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, а також статус Криму як невід’ємної частини України», - наголосило міністерство.

Лабіб особисто запевнила український народ у своїй підтримці та готовності Бельгії сприяти відновленню миру та відбудові України.

Зі свого боку, Кулеба привітав щиру відданість Бельгії в питанні підтримки територіальної цілісності України, а також оцінив внесок, який вона робить для цього.

Під час зустрічі Кулеба розповів про військову, дипломатичну та гуманітарну ситуацію в Україні, а також про тривожну ситуацію на Запорізькій АЕС.

Сторони обговорили подальшу допомогу Україні задля захисту своєї території. У цьому контексті Лабіб поінформувала українського колегу про підтримку з боку Бельгії, яка включає нещодавно виділені Бельгією 8 млн євро на нелетальну допомогу для Збройних сил України.

Лабіб також привітала надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС у червні. Бельгія готова підтримувати Україну в просуванні на шляху до повноправного членства в ЄС, зокрема шляхом реалізації ключових реформ, особливо в сфері верховенства права.

Український та бельгійський міністри домовилися провести наступну зустріч під час майбутньої сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, щоб обговорити двосторонні проєкти в Україні.

Читайте також: Кулеба прибув у Прагу на неформальну зустріч глав МЗС країн Євросоюзу

Як повідомлялося, у липні представниця ліберального політичного об’єднання Mouvement Réformateur’s (MR, «Реформаторський рух»), колишня журналістка Хаджа Лабіб замінила на посту глави МЗС Бельгії Софі Вільмес.

Раніше стало відомо про поїздку Лабіб до окупованого Криму в 2021 році, коли вона була журналісткою.

МЗС України веде діалог із бельгійською стороною щодо її поїздки на півострів для встановлення всіх обставин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-