Кримськотатарський ресурсний центр закликає світ визнати росію державою-терористом

Кримськотатарський ресурсний центр закликає світ визнати росію державою-терористом

Укрінформ
Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) закликає визнати росію державою-терористом.

Як передає Укрінформ, про це КРЦ повідомив у Фейсбуці.

«Сьогодні, 21 серпня, у Міжнародний день пам'яті та поминання жертв тероризму Кримськотатарський ресурсний центр закликає весь цивілізований світ визнати росію державою-терористом», - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що із 2014 року, початку тимчасової окупації Криму, російська федерація розпочала активну боротьбу з «тероризмом» і «екстремізмом». Насправді це є інструментом придушення ненасильницького опору корінного кримськотатарського народу і проукраїнських активістів, які виступили проти окупації своєї батьківщини.

Читайте також: В Україні створять мартиролог жертв війни з рф - Зеленська розповіла деталі

За позицію або думку, яка відрізняється від офіційної позиції де-факто влади в Криму, людей звинувачують у тероризмі або екстремізмі, підкреслюють у КРЦ.

«Найбільш поширеним інструментом боротьби з кримськотатарськими та українськими активістами, які виступають проти дій де-факто влади в Криму, стало порушення кримінальних справ за ст. 205.5 КК рф (Організація діяльності терористичної організації й участь в діяльності такої організації). На сьогодні, за нібито участь в організації «Хізб ут-Тахрір» переслідуються 95 людей», - інформують у Кримськотатарському ресурсному центрі.

Іншим інструментом для переслідування інакомислення є ст. 282.2 КК рф (Організація діяльності екстремістської організації), яку використовують проти послідовників організації «Свідки Єгови». На сьогодні 13 осіб переслідують у цій «справі».

Читайте також: Після того, що рф наробила в Україні, до неї можна ставитися лише як до держави-терориста - Зеленський

Як повідомляють у КРЦ, на півострові активно застосовують репресії проти корінного кримськотатарського народу, використовуючи ст. 280.1 КК рф (Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності російської федерації). За цією статтею переслідують голову Меджлісу кримськотатарського народу і членів Меджлісу. А сам Меджліс кримськотатарського народу був визнаний екстремістською організацією і заборонений 26 квітня 2016 року. Незважаючи на наказ Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року про скасування цього рішення, його досі не виконано.

Жертв терору на півострові стає дедалі більше, наголошують у Кримськотатарському ресурсному центрі.

«росія — це держава-терорист. Ми повинні зупинити її», - йдеться у повідомленні.

У Кримськотатарському ресурсному центрі зазначають, визнання світом росії державою-терористом матиме важливі наслідки в умовах війни в Україні: заборона на експорт та продаж продукції оборонного призначення до такої країни; додаткові заходи контролю над експортом товарів подвійного призначення; посилений фінансовий моніторинг операцій з контрагентами країни-спонсора тероризму; заморожування активів держави-терориста; вторинні санкції проти тих осіб і країн, які торгують з «терористичною» державою; зняття дипломатичного імунітету з представників країни-терориста.

Читайте також: Хто така держава-спонсор тероризму і до чого тут росія

Також рішення про визнання росії країною-терористом посилить відплив бізнесу з країни-терориста через значні економічні та репутаційні втрати для міжнародних компаній, що продовжуватимуть роботу у такій країні. Також посилиться ізоляція країни-терориста.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада України визнала росію державою-терористом та закликає інші країни світу також визнати це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-