В окупованому Криму росія провадить політику знищення корінних народів — МЗС

В окупованому Криму росія провадить політику знищення корінних народів — МЗС

Укрінформ
Україна мобілізує міжнародних партнерів задля посилення тиску на рф для протидії масовим порушенням прав людини в тимчасово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ з нагоди Міжнародного дня корінних народів, оприлюдненій у Фейсбуці.

У зовнішньополітичному відомстві зауважили, що на території тимчасово окупованого Криму держава-агресор росія послідовно і цілеспрямовано провадить політику на знищення та витіснення корінних народів з півострова.

Зокрема, російська окупаційна адміністрація з політичних чи релігійних мотивів незаконно утримує за ґратами понад 120 громадян України з Криму, більшість серед яких - кримські татари. Окрім того, з 2016 року окупаційна влада заборонила Меджліс кримськотатарського народу та уже понад шість років ігнорує наказ Міжнародного Суду щодо скасування цього незаконного рішення

«Україна докладає максимальних зусиль для забезпечення прав і свобод представників корінних народів на тимчасово окупованих територіях: правозахисний трек є одним з п’яти пріоритетів діяльності Міжнародної Кримської платформи», - зазначили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві також нагадали, що у квітні Україну вперше в історії обрали до центрального координаційного органу ООН з питань, що стосуються проблем та прав корінних народів світу - Постійного Форуму ООН з питань корінних народів, де наша країна працюватиме над питанням захисту прав корінних народів у Криму.

Читайте також: Україна у Міжнародний день корінних народів підтвердила намір повернути Крим

9 серпня у світі відзначається Міжнародний день корінних народів.

До корінних народів, за даними ЮНЕСКО, належать понад 476 мільйонів осіб, які мешкають на 22% нашої планети.

1 липня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав ініційований ним Закон «Про корінні народи України» № 1616-IX.

Відповідно до цього закону, корінний народ України – це автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. Цим Законом визначено, що корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми та кримчаки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-