На Херсонщині росіяни викрали двох людей – підозрюють участь у батальйоні Челебіджихана

На Херсонщині росіяни викрали двох людей – підозрюють участь у батальйоні Челебіджихана

Укрінформ
На Херсонщині російські загарбники викрали двох людей за підозрою в участі у батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ).

«За останні декілька днів Кримськотатарському ресурсному центру стало відомо щонайменше про два випадки арештів жителів України за підозрою в участі у батальйоні імені Номана Челебіджихана, який рф раніше визнала терористичною організацією», - йдеться у повідомленні.

За інформацією КРЦ, 21 липня у с. Салькове Генічеського району був затриманий кримський татарин Ігор Халілов. Його вивезли із мішком на голові та помістили у СІЗО Сімферополя.

«За інформацією Центру журналістських розслідувань, 22 липня у Генічеську був затриманий капітан 1-го рангу у відставці, колишній командир корабля управління ВМС України «Славутич» Олексій Кисельов, 1964 року народження. Відомо, що спочатку чоловіка відвезли у невідоме місце, де щодо нього ймовірно застосовувалися тортури, після чого Олексія також помістили у СІЗО Сімферополя», - інформує КРЦ.

Цих людей звинувачують в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана, який 1 червня верховний суд росії визнав терористичною організацією та заборонив його діяльність на території рф.

КРЦ інформує, що за період повномасштабної війни в Україні, КРЦ зафіксував 10 арештів жителів окупованої Херсонщини у цій «справі».

Читайте також: Кримського суддю заочно засудили за держзраду до 12 років ув’язнення

Голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв повідомив у Фейсбуці, що 6 осіб були заарештовані в окупованому Криму та вже засуджені, а 10 осіб були викрадені чи заарештовані на захопленій території Херсонщини, над ними йдуть судилища.

Кримськотатарський ресурсний центр висловлює рішучий протест і заявляє, що затримання громадян України у цій «справі» є незаконними, політично мотивованими і злочинними. Така політика російської федерації є демонстрацією боротьби з політичними переконаннями людей в окупованому Криму та на території окупованої Херсонщини. Кримськотатарський ресурсний центр вимагає негайного звільнення фігурантів «справи Номана Челебіджихана», а також усіх інших політичних в'язнів.

Як повідомляв Укрінформ, починаючи із 2014 року, КРЦ зафіксував 13 затримань громадян України за звинуваченнями «в участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана»: сім - в окупованому Криму, шість – на окупованій Херсонщині після 24 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-