Кримського суддю заочно засудили за держзраду до 12 років ув’язнення

Кримського суддю заочно засудили за держзраду до 12 років ув’язнення

Укрінформ
До 12 років позбавлення волі заочно засуджено окупаційного суддю «Білогірського районного суду Республіки Крим» за держзраду та переслідування активістів у Криму.

Як передає Укрінформ, про це прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя повідомляє у Фейсбуці.

«За публічного обвинувачення прокуратури АР Крим та м. Севастополя до 12 років позбавлення волі заочно засуджено суддю «Білогірського районного суду Республіки Крим», якого визнано винним у вчиненні державної зради», - йдеться у повідомленні.

Прокурори автономії довели, що у 2014 році «суддя» зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до незаконно створеного «Білогірського районного суду Республіки Крим». На вказаній посаді засуджений надавав допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України, яка діяла на території півострова Крим, на відправлення правосуддя на підставі законодавства рф.

Читайте також: ДБР повідомило про підозру у держзраді Сівковичу

Крім того, незаконно застосовуючи законодавство держави-окупанта на території України, реалізуючи політику рф, спрямовану на придушення спротиву окупації, «суддя» виніс постанови про визнання 6 кримськотатарських активістів винними у нібито порушенні громадського порядку, блокуванні транспортних комунікацій та призначив їм покарання у вигляді стягнення штрафу.

Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли «правоохоронцями» держави-окупанта був незаконно заборонений в’їзд до Криму колишньому голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Тоді, на знак протесту та виступаючи проти окупації півострова, кримські татари перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь - Севастополь, Херсон - Джанкой - Феодосія - Керч, Сімферополь - Феодосія - Керч та ін.

Таким чином, своїми діями та рішеннями засуджений сприяв становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади рф, а також надавав допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України, наголосили в прокуратурі.

Читайте також: Ексспівробітника кримського управління СБУ судитимуть за держзраду

Як повідомляв Укрінформ, щонайменше до 42 суддів рф варто застосувати санкції за сфабриковані справи проти кримчан.

Кримськотатарський ресурсний центр закликає Україну і світ запровадити персональні санкції проти осіб, відповідальних за порушення прав людини в окупованому росією Криму, - у першому півріччі 2022 року зафіксовано 79 затримань або утримань, переважно щодо кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-