Президент Узбекистану запропонував ухвалити нову конституцію держави на всенародному референдумі

Президент Узбекистану запропонував ухвалити нову конституцію держави на всенародному референдумі

Укрінформ
До Конституційної комісії з удосконалення Основного закону Республіки Узбекистан за останній місяць від громадян надійшло 48 492 пропозиції. Президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв запропонував розглянути проєкт Конституції на всенародному обговоренні та ухвалити його шляхом референдуму.

Про це йшлося на зустрічі Шавката Мірзієєва з членами Конституційної комісії, повідомили Укрінформу в посольстві Республіки Узбекистан в Україні.

Зазначається, що Президент Узбекистану високо оцінив активність співвітчизників, їхнє почуття причетності до майбутнього країни, а також висловив своє бачення конституційних реформ.

Зокрема, він підкреслив, що оновлена ​​Конституція має створити міцну правову основу та надійну гарантію довгострокових стратегій розвитку Узбекистану, зупинився на чотирьох пріоритетних напрямах та вніс пропозиції щодо кожного із них.

Як перший напрям вказано людину, її життя, свободу і гідність, недоторканні права та інтереси.

У другому напрямі запропоновано закріпити у Конституції ідею «Узбекистан – соціальна держава».

Третій напрям полягає у чіткому визначенні у Конституції статусу махаллі та обов'язків державних органів у процесі взаємодії з нею. При цьому запропоновано відобразити принцип про те, що махалля не є частиною системи органів державної влади, може самостійно вирішувати питання локального значення на місцях, отримувати підтримку від держави з цією метою.

Читайте також: Глава МЗС Узбекистану заявив про невизнання ОРДЛО

Четвертий напрям - удосконалення державного управління, зміцнення народовладдя.

Президент Узбекистану також запропонував запровадити до Конституції інститут внесення законодавчих пропозицій. Завдяки цьому правилу народ отримає право ініціювати закони. Згідно з цим положенням, група із не менш як 100 тисяч громадян зможе вносити свої законодавчі пропозиції до Законодавчої палати Олій Мажліса.

Також було наголошено на необхідності розширення повноважень уряду та визначення в Конституції відповідальності Кабінету Міністрів та хокіміятів з питань екології, молоді, підтримки сім'ї, соціального захисту осіб з інвалідністю, розвитку громадського транспорту, створення умов для відпочинку населення, підтримки інститутів громадянського суспільства.

Крім того, було вказано на важливість оновлення та вдосконалення концептуально-правової бази зовнішньої політики Узбекистану з урахуванням кардинальних змін, що відбуваються у світі.

Пропозиції, узагальнені Конституційною комісією, надалі будуть внесені до порядку законодавчої ініціативи до нижньої палати парламенту депутатами Законодавчої палати. Вони будуть детально обговорені в парламенті, який підготує проєкт Конституції, що оновлюється.

Відповідно до чинного законодавства, парламент має повноваження самостійно вносити зміни до Конституції. Однак, Президент запропонував розглянути проєкт Конституції на всенародному обговоренні та ухвалити його шляхом референдуму.

«Якщо ми проведемо конституційну реформу на основі думок та підтримки наших громадян шляхом референдуму, це буде справжнім вираженням волі нашого народу - істинно народною Конституцією», - сказав глава держави.

У зв'язку з цим Президент закликав співвітчизників взяти активнішу участь у процесі конституційної реформи.

Конституцію Узбекистану було прийнято 8 грудня 1992 року на сесії Верховної Ради республіки. За увесь час до основного закону держави правки вносилися 15 разів.

З ініціативою вдосконалювати Конституцію держави у грудні 2021 року виступив Президент Узбекистану Ш. Мірзієєв. Посилаючись на думку громадськості, він заявив про необхідність внести до Основного закону зміни, пов'язані з розвитком інституту сім'ї та подальшого зміцнення міжнаціональної згоди в країні, з недопущенням дитячої праці, захистом прав інвалідів та людей похилого віку, проблемами екології.

Фото: president.uz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-