росія роками інформаційно готувала кримчан до війни проти України

росія роками інформаційно готувала кримчан до війни проти України

Дослідження
Укрінформ
росія ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну готувала інформаційний простір у тимчасово окупованому Криму до ескалації та розколювала українське суспільство за допомогою пропаганди у російських медіа.

Як передає Укрінформ, про це правозахисники та дослідники заявили на пресконференції, де представили дослідження “Мова ворожнечі в онлайн-медіа, які висвітлюють події у Криму”, повідомляє Центр прав людини ZMINA.

Автори зазначають, що дослідження було завершено на початку 2022 року, але презентацію доповіді зірвало повномасштабне вторгнення.

“У дослідженні ми зафіксували багато закликів до знищення українців в російських медіа. Зважаючи на звірства російських загарбників, які вони вчиняють на нашій землі з 24 лютого і по сьогоднішній день, ці заклики мали одну мету – інформаційну підготовку до воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду українського народу”, – зауважила дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова.

Автори проаналізували 11 російськомовних онлайн-видань, які писали про Крим, серед яких “РИА Крым”, “КП Крым”, “Крым. Реалии”, “Русская весна” та інші, за період з грудня 2020 року до кінця травня 2021 року.

Пошук матеріалів здійснювали, зокрема за допомогою ключових слів, які виражають ненависть до українців: “бандеровцы”, “малороссы”, “свиномовные”, “укрофашисты”, “хохлы”, “Укропия”, “Хохлостан” та інші.

У підсумку аналітики виявили 560 публікацій, що містили прояви мови ворожнечі. Тобто у матеріалах були ненормативна лексика, прямі образи, дегуманізація (наприклад, “это не люди, а животные”). Також були заклики до насильства, розподіл суспільства за принципом “свої-чужі”, прояви неповаги і зневажливе ставлення до іншої групи чи культури.

На 10 з 11 обраних для дослідження сайтів більшість проаналізованих публікацій містили прояви мови ворожнечі, зокрема щодо українців, кримських татар. Також у них яскраво виражена антиамериканська риторика.

“Крім того, для впливу на переконання аудиторії ці медіа застосовують маніпулятивну та приховану мову ворожнечі. Це робиться, щоб уникнути юридичної відповідальності, яка передбачена законодавством багатьох європейських країн. Довести та обґрунтувати присутність психолінгвістичних маніпуляцій стало можливим завдяки психолінгвістичному аналізу медіатексту. Зокрема маніпуляціями є порушення причинно-наслідкового зв’язку, логіки висвітлення подій, підміна понять у матеріалах”, – зазначала кандидат психологічних наук, експерт-психолінгвіст Юлія Крилова-Грек.

За її словами, часто журналісти російських медіа свідомо використовують методи і прийоми, які впливають на емоційно-чуттєву сферу людини та блокують зони раціонального мислення. Також медіа часто односторонньо висвітлюють ситуацію та свідомо створюють негативну картинку.

Проаналізовані медіа, додала дослідниця, активно використовують такі слова як “фашисти”, “нацисти”, а також підміняють поняття, приміром, коли “націоналісти” свідомо замінюється словом “нацисти” завдяки схожості фонетичного ладу.

“Небезпечним прийомом є поляризація суспільства через розподілення громадян України за принципом “хороші (свої) – погані (чужі)”. До поганих ці російські медіа відносять представників заходу України, патріотично, проукраїнські налаштованих громадян, україномовне населення, людей, котрі підтримували Революцію Гідності. Все це спрямоване на ескалацію конфлікту всередині суспільства та розколу у ньому”, – підкреслила Крилова-Грек.

Крім того, у публікаціях часто вживається теза про заперечення державного суверенітету України й української національної ідентичності.

За словами Крилової-Грек, такі тези мають на меті закарбувати у свідомості аудиторії думку, що українці – це етнографічна група росіян, Україна – це штучне державне утворення, а українська мова – регіональний діалект. Також прослідковуються такі явища як бандерофобія та українофобія, що виконують роль “страшилок” для читачів російськомовного контенту.

Дослідники наголосили, що повномасштабне російське вторгнення і трагічні події, які зараз відбуваються в Україні, свідчать про дієвість медіавпливу росії та переводять на поле бойових дій ту ненависть, яку російські ЗМІ поширювали вісім років.

Читайте також: У Криму силовики затримали чоловіка, який намагався підпалити військкомат

Так, за словами голови Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, моніторинг мови ворожнечі в Криму протягом 2014-2017 років показав, що українці та кримські татари є основними групами, проти яких використовувалася мова ворожнечі в інформаційному просторі тимчасово окупованого півострова: причому три чверті від усіх зафіксованих проявів мови ворожнечі були спрямовані саме проти українців.

“Ця спіраль ненависті розкручувалася багато років і призвела до нової хвилі агресивної війни проти України”, – наголосила Печончик.

З повним текстом дослідження “Мова ворожнечі в онлайн-медіа, які висвітлюють події у Криму” можна ознайомитися за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, російська пропаганда використовує статтю в німецькому медіа для просування наративу про те, що Німеччина начебто "не передає Україні свої танки, оскільки не довіряє Києву".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-