В окупованій Ялті знесли будівлю «батька» Лівадійського палацу, яка пережила війну і землетрус

В окупованій Ялті знесли будівлю «батька» Лівадійського палацу, яка пережила війну і землетрус

Укрінформ
У тимчасово окупованій Ялті знесли будівлю головного архітектора міста Миколи Краснова, який проєктував побудову Лівадійського палацу.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денiсова повідомила в Телеграмі.

“Рашистські окупанти продовжують знищувати культурну спадщину на ТОТ Крим. Надійшло повідомлення від жителів півострова, що у місті Ялта було знесено будівлю головного архітектора міста Миколи Краснова”, - повідомила Денісова.

Саме Краснов проєктував побудову Лівадійського палацу, ялтинського собору Олександра Невського, палацу “Дюльбер” у Місхорі, Юсупівського палацу, кінотеатру імені Тараса Шевченка в Сімферополі, садиби Харакс в римському стилі, Палацу Гагаріної в Утьосі. Всього він спроєктував 60 авторських споруд.

Читайте також: В Україні задокументували 242 епізоди воєнних злочинів рф проти культурної спадщини

Денісова поінформувала, що, за повідомленнями засобів масової інформації, так зване “кримське відділення всеросійської общини охорони пам'ятників історії і культури” ще у квітні цього року передало окупаційній адміністрації на півострові документи про історичну і культурну цінність будівлі.

Уповноважена ВР з прав людини підкреслила, що споруда пережила землетрус 1927 року, бомбардування у 1941 році і була зруйнована у 2022 році.

Читайте також: Російські обстріли зруйнували або пошкодили 60 бібліотек в Україні - Денісова

Денісова нагадала, що знищення культурної спадщини у тимчасово окупованому Криму є порушенням статтей 4, 5 Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, відповідно до яких окупаційна влада зобов’язана поважати, забезпечити охорону та збереження культурних цінностей на окупованій території.

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення російської федерації в Україну врахувати ці факти злочинів і порушень.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Денісова заявила, що унаслідок вчинених росіянами обстрілів зазнали пошкоджень або зруйновані майже 60 українських бібліотек.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-