Виправданого у справі «Хізб-ут-Тахрір» кримчанина повторно заарештували в залі суду

Виправданого у справі «Хізб-ут-Тахрір» кримчанина повторно заарештували в залі суду

Укрінформ
Кримського татарина Ернеса Аметова, єдиного виправданого у сфабрикованій росією "справі Хізб ут-Тахрір" кримчанина, повторно заарештували в залі суду в ростові-на-дону (рф).

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", повідомляє Укрифнорм.

"Визнаного раніше невинним учасника "другої Бахчисарайської групи" Хізб ут-Тахрір Ернеса Аметова сьогодні (12 травня. - ред.) знову взято під варту прямо в залі Південного окружного військового суду в ростові-на-дону... До сьогодні кримський татарин перебував на волі - з моменту оголошення виправдувального вироку у вересні 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Правозахисники зазначають, що Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року разом із Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір'яєвим та Меметом Беляловим після обшуків у Криму. Три роки слідства та судових розглядів мусульманин провів у слідчих ізоляторах Криму та ростова-на-дону.

У 2020 році його виправдали та звільнили у залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у «справах Хізб-ут-Тахрір» не лише в Криму, а й на території російської федерації. Однак у березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду та надіслав справу на новий розгляд.

"Вирок Південного окружного військового суду від 16 вересня 2020 року стосовно Аметова скасувати та передати на новий судовий розгляд у новому складі суду", - затвердив суддя військового апеляційного суду.

11 квітня розгляд надійшов назад до ПОВС, Ернес Аметов прибув на попереднє слухання з повторного розгляду. Суддя Олексій Магомадов ухвалив рішення взяти кримського татарина під варту на 2 місяці. Прокуратура обвинувачує Аметова в участі у терористичній організації та спробі державного перевороту у Криму. Чоловік заперечував свою приналежність до злочинів ще на попередньому розгляді.

Незважаючи на обвинувачення у тероризмі, у матеріалах справи немає згадки про зберігання зброї, вибухівки та реальних планів обвинувачених у скоєнні терактів.

В обвинувальному висновку вказано аудіозаписи прослуховування, на яких учасники справи обговорюють побутові, політичні та релігійні теми. Слідчі експерти виявили у них ознаки причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої у рф. Натомість незалежні фахівці це заперечують.

Обвинувальні свідчення про політв'язнів дали лише анонімні свідки, слова яких неможливо перевірити, співробітники спецслужб та поняті.

Читайте також: В окупованому Криму активізувався партизанський рух

Як повідомлялося, 12 травня Південний окружний військовий суд у ростові-на-дону засудив у сфабрикованих справах п'ятьох кримськотатарських активістів до термінів від 12 до 14 років колонії суворого режиму з відбуванням 5 років у в'язниці.

Засуджені були серед 25 громадських активістів, яких влада росії заарештувала в окупованому Криму під час масових обшуків 27 березня 2019 року. Усіх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір».

Ісламську політичну партію Хізб ут-Тахрір заборонено в росії з 2003 року. На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-