Суд у рф висунув обвинувачення у тероризмі чотирьом кримським татарам

Суд у рф висунув обвинувачення у тероризмі чотирьом кримським татарам

Фото
Укрінформ
У Ростові-на-Дону російський суд розпочав розгляд "по суті" другої севастопольської справи Хізб ут-Тахрір. Чотирьом із п'яти кримських татар пред'явлено обвинувачення в терористичній діяльності.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

“Чоловіки обвинувачуються за статтею 30 частини 1 (“Готування до злочину та замах на злочин”), статтею 278 (“Насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади”) та статтею 205.5 частини 2 (“Участь у діяльності терористичної організації”) КК рф. Бекіров обвинувачується за 1 частиною 205.5 статті як імовірний організатор”, - йдеться у повідомленні.

Слідство стверджує, що “не пізніше 31 грудня 2018 року підсудні здійснили готування до повалення влади, але злочин не вдалося довести до кінця через припинення їхньої діяльності”.

Підсудні вину не визнають, заявляючи, що не займалися терористичною діяльністю. Крім цього, Рустем Мурасов повідомив, що література, яку нібито вилучено у нього під час обшуку, йому не належить. Більше того, розповів він, до нього в СІЗО, за відсутності адвоката, приходив слідчий із пропозицією співпрацювати та давати свідчення на користь обвинувачення.

У своїх обвинуваченнях співробітники ФСБ посилаються на "халакати" (релігійні уроки), під час яких за обвинуваченими велося стеження.

17 серпня 2021 року після обшуків у будинках кримських татар силовики затримали п'ятьох людей. У Нахімовському районі Севастополя співробітники ФСБ заарештували активістів Рустема Мурасова та Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському – Заура Абдуллаєва, у Сімферопольському – імама Раїфа Февзієва. Усі заарештовані систематично відвідували політично мотивовані судові процеси, підтримували сім'ї політв'язнів, організовували у своїх селищах масові заходи на підтримку кримських татар, що переслідувалися окупаційною владою.

Читайте також: росія посилює тиск на кримських татар - правозахисники

Усім було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ісламську політичну партію Хізб-ут-Тахрір заборонено в росії з 2003 року. На території України та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

За 7 років окупації Крим увійшов до трійки регіонів із наймасштабнішими переслідуваннями російською владою учасників “Хізб-ут-Тахрір”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-