У Криму окупанти планують закрити кримськотатарську школу

У Криму окупанти планують закрити кримськотатарську школу

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму російська влада планує закрити загальноосвітню кримськотатарську школу.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомляє в Телеграмі.

За її словами, «рф порушує право на освіту рідною мовою у тимчасово окупованому Криму. У місті Ескі Кирим (Старий Крим) підконтрольна рф окупаційна адміністрація планує закрити загальноосвітню кримськотатарську школу № 2 імені двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана».

«Навчальний заклад планують «об'єднати» з іншою міською школою, яка є грецькою. Вже відбулися збори з цього приводу, але батьки вирішили виборювати збереження навчального закладу», – поінформувала Денісова.

Читайте також: Уже п’ять років росія ігнорує рішення Міжнародного суду ООН щодо прав кримських татарМЗС

За її словами, «російська федерація як держава-окупант несе відповідальність за забезпечення і дотримання прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Криму, в тому числі і на освіту рідною мовою та збереження культурної ідентичності».

«Дії рф є порушенням статті 8 Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни», - підкреслила Денісова.

Вона закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Денісової, у тимчасово захоплених районах півдня України російські загарбники насаджують вивчення російської мови в закладах освіти. У Бердянську значна частина директорів шкіл і керівники відділу освіти написали заяви про звільнення. Вони не хочуть працювати під проводом ворога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-