В окупованому ​​Криму ще сімох осіб судять за причетність до «Свідків Єгови»

В окупованому ​​Криму ще сімох осіб судять за причетність до «Свідків Єгови»

Укрінформ
В окупованому Криму “суди” продовжують переслідувати Свідків Єгови: цього разу жертвами "антитерористичного законодавства" росії стали ще 7 осіб.

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

“Армянський та Ялтинський міські суди у Криму розпочали судові процеси за “організацію та фінансування екстремістської діяльності” проти Свідків Єгови – Тараса Кузьо, Дар'ї Кузьо, Петра Жильцова, Сергія Люліна, Тадевоса Манукяна, Олександра Дубовенка та Олександра Литвинюка”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В окупованому Криму засудили ще одного «Свідка Єгови»

За даними “Кримської солідарності”, судочинство над подружжям Кузьо, Сергієм Люліним, Петром Жильцовим та Тадевосом Манукяном розпочалося 4 квітня 2021 р. у Ялтинському міському “суді”. Їх звинувачують за статтею 282.3 КК рф (Фінансування екстремістської організації), максимальне покарання може досягати 8 років позбавлення волі. При цьому Тадевоса Манукяна судитимуть заочно, слідство не виявило його місцезнаходження.

Процес над Олександром Дубовенком та Олександром Литвинюком розпочався 5 квітня 2021 р. в Армянському міському “суді”. Їм ставлять у провину частину 1 статті 282.2 КК рф (Організація екстремістської діяльності). Слідство стверджує, що вони використовували програмне забезпечення для здійснення відеоконференцзв'язку "Zoom" для залучення нових членів до забороненої організації.

Читайте також: Системні репресії перетворили Крим на «острів страху» - Кислиця

Як повідомлялося, кримінальну справу проти Тараса Кузьо було порушено у березні 2021 року слідчим відділу з кіберзлочинів так званого слідкому по Криму В. А. Новіковим. Батька двох неповнолітніх дітей звинуватили у фінансуванні екстремістської організації.

Силовики, зламавши двері, вилучили в сім'ї грошові заощадження, електронні пристрої та Біблії, а самого главу сім'ї затримали та відправили під домашній арешт.

Через кілька місяців кримінальну "справу" порушили проти дружини Тараса Кузьо - Дар'ї, а також Петра Жильцова, Сергія Люліна та Тадевоса Манукяна. Люліна затримали та помістили до СІЗО, а 2 березня 2022 року перевели під домашній арешт.

Читайте також: Окупанти залишили кримського імама Февзієва під арештом ще на пів року

У березні 2022 року “справа” віруючих надійшла до Ялтинського міського “суду” на розгляд судді Володимира Романенка.

У серпні 2021 року слідчий ФСБ Віталій Власов порушив “справу” щодо Олександра Литвинюка та Олександра Дубовенка, було порушено у серпні 2021 року слідчим ФСБ Віталієм Власовим. Кримчан звинуватили в організації діяльності екстремістської організації. За кілька днів у їхніх будинках пройшли обшуки.

Литвинюка затримали, допитали та відправили під домашній арешт. Дубовенко, який був відсутній у день обшуку, був також пізніше затриманий та допитаний. У його оселі пройшов повторний обшук, після якого віруючого помістили під домашній арешт. У березні 2022 року справа надійшла до Армянського міського “суду” на розгляд судді Тетяни Федєнєвої.

Читайте також: Репресії в Росії: чому політичних в'язнів зараз стільки ж, як у пізньому СРСР?

За даними українських правозахисників, переслідування "Свідків Єгови" є порушенням статті 9 Європейської конвенції з прав людини (Свобода думки, совісті та релігії).

Крім того, переслідування осіб, які не є злочинцями з погляду українського законодавства, є порушенням ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (Покарання виключно на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом рф не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-