У Криму

У Криму "суд" розпочав розгляд заяви Асана Ахтемова про застосування до нього тортур - адвокат

Укрінформ
В окупованому Криму в так званому “Верховному суді” Криму на засіданні у “справі” проти Нарімана Джелялова і братів Асана та Азіза Ахтемових замість допиту трьох свідків обвинувачення, які не з'явилися, було розглянуто заяву про застосування тортур до Асана Ахтемова.

Про це у Фейсбуці повідомляє адвокат Микола Полозов, передає Укрінформ.

“Після початку судового засідання державний обвинувач прокурор Роман Лобов заявив клопотання про долучення до матеріалів справи постанови слідчого 134-го військово-слідчого відділу Слідчого комітету рф від 26.01.2022 р. про відмову в порушенні кримінальної справи щодо слідчого ФСБ майора юстиції Власова В.О. за заявою Асана Ахтемова про застосування до нього тортур”, - повідомив адвокат.

За його словами, клопотання “прокурора” було задоволене.

Крім того, у зв'язку з неявкою свідків обвинувачення прокурор заявив клопотання про дослідження письмових доказів, що містяться в матеріалах кримінальної “справи”.

Це клопотання також було задоволене “судом”, після чого “прокурор” почав представляти, зокрема, протоколи оглядів, а також висновки слідчої експертизи, згідно з якими у знайдених біля газопроводу в селі Перевальному вибухових пристроях містилися вибухові речовини.

За словами Полозова, під час засідання стороною обвинувачення було зачитано протокол огляду місця події у Сімферопольському районі, який підтверджує, що до Азіза Ахтемова “застосовувалися недозволені методи впливу, тобто тортури”.

"Цей протокол підтверджує цю обставину тим, що Асан Ахтемов спочатку показує конкретні місця і тільки потім у цьому місці починають щось шукати", - повідомив Полозов.

Читайте також: Асана Ахтемова 43 дні незаконно тримають у карантинній камері кримського СІЗО - адвокат

Крім того, при зачитуванні протоколу огляду автомобіля Асана Ахтемова Skoda Octavia та акту про застосування службового собаки Асан Ахтемов пояснив "суду", що не був присутнім при вилученні свого автомобіля.

“В ту мить його тримали в будівлі ФСБ, і він не бачив, що співробітники ФСБ робили з автомобілем, що з ним відбувалося і куди його привезли. Безпосередньо він автомобіль, після свого затримання, побачив тільки в гаражі ФСБ під час інших слідчих заходів, що з ним відбувалося до того, Асану відомо не було”, - йдеться у повідомленні.

Також Асан повідомив суду, що на слідчі заходи в с. Левадки, на підставі яких було складено цей протокол, не був допущений його адвокат за угодою Айдер Азаматов, замість нього був присутній адвокат за призначенням О.В. Глушко, на якого Асан Ахтемов згодом написав скаргу з викладенням усіх допущених цим адвокатом порушень.

Як повідомлялося, 18 лютого в окупованому Криму відбулося перше попереднє засідання у "справі" проти Нарімана Джелялова і братів Асана та Азіза Ахтемових.

Джелялову спочатку висунули обвинувачення у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення на "вчинення диверсії у складі організованої групи" (п. "а" ч. 2 ст. 281 КК рф) та "незаконне придбання, зберігання і перевезення вибухових пристроїв, вчинені організованою групою "(ч. 4 ст. 222.1 КК рф). Згодом Джелялова обвинуватили й у контрабанді вибухового пристрою.

Асана та Азіза Ахтемових звинувачують у диверсії, скоєній групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин та контрабанді вибухових пристроїв.

За словами адвоката Полозова, у "справі" проти Джелялова та братів Ахтемових, яким загрожує до 20 років позбавлення волі, силовиками був застосований весь спектр "напрацювань" останніх років - тортури струмом, таємні свідки, закриті судові процеси навіть з питань запобіжних заходів і багато інших заходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-