Джемілєв роз’яснив переговірну позицію щодо Криму: Важливо, що росія визнає окупацію

Джемілєв роз’яснив переговірну позицію щодо Криму: Важливо, що росія визнає окупацію

Укрінформ
У разі прийняття запропонованої українською стороною на переговорах у Стамбулі позиції щодо Криму росія фактично визнає окупацію півострова.

Про це сказав журналістам за результатами перемовин лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Концепція України щодо визволення окупованих територій не передбачає застосування сили. Скільки там буде вказано - 5 років чи 15, - особливого значення не має. Але тут важливо те, що росія визнає, що це окупована територія, й ведуться переговори про статус», - сказав Джемілєв.

Він нагадав, що згідно з Женевською конвенцією 1949 року про статус окупованих територій, на окупованій території Криму має діяти українське законодавство.

«Це для нас дуже важливо. Відповідно, будуть демократичні права - такі, як були до окупації. Процес визволення Криму від окупації буде значно легшим. Думаю, обов'язково має бути вказано, що вся ця територія є окупованою», - сказав Джемілєв.

Водночас голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія додав, що позиція України щодо своїх міжнародно визнаних кордонів є незмінною.

«Це ті кордони, які були станом на 1991 рік. Немає тут компромісів, червоних ліній… Це не підлягає обговоренню», - запевнив Арахамія.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня у Стамбулі відбувся очний раунд переговорів між українською та російською делегаціями. Українська сторона офіційно представила свої пропозиції щодо нової системи гарантій безпеки для України.

Окремим пунктом запропоновано зафіксувати позицію України та росії щодо статусу Криму, протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-