Україна пропонує 15-річні перемовини з рф про статус Криму – Подоляк

Україна пропонує 15-річні перемовини з рф про статус Криму – Подоляк

Укрінформ
Питання тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та Криму будуть винесені за межі основної частини міжнародного договору про гарантії безпеки України й обговорюватимуться окремо.

Про це повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк на брифінгу в Стамбулі, передає кореспондент Укрінформу.

«Що стосується таких питань, як, наприклад, Крим – це окремий пункт договору, у якому ми пропонуємо зафіксувати позицію України і росії, протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя», - зазначив він.

Водночас, за його словами, російській стороні пропонується передбачити, що Україна і росія протягом вказаного часу не використовуватимуть військові чи збройні сили для вирішення питання Криму.

Також Подоляк поінформував, що питання ОРДЛО винесено ще іншим пунктом, який має проговорюватися в рамках переговорів між президентами України і рф.

Своєю чергою лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемільов підкреслив, що концепція України щодо визволення тимчасово окупованих територій не передбачає застосування сили, а лише політико-дипломатичний шлях вирішення питання.

Водночас голова парламентської фракції "Слуга народу", член делегації на переговорах з рф Давид Арахамія запевнив, що позиція України щодо кордонів лишається незмінною – є міжнародно визнані кордони станом на 1991 рік. За його словами, компромісів тут бути не може.

Як повідомляв Укрінформ, Арахамія заявив, що Україна пропонує, щоб до міжнародного договору про безпекові гарантії країни доєдналися члени Ради безпеки ООН, а механізм реагування на загрози був схожим на статтю 5 статуту НАТО, але передбачав не більше трьох днів консультацій у разі необхідності реагувати на загрози.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-