МЗС висловило протест через незаконні вироки фігурантам «другої сімферопольської групи»

МЗС висловило протест через незаконні вироки фігурантам «другої сімферопольської групи»

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з рішенням про засудження за сфабрикованими росією звинуваченнями до позбавлення волі п’ятьох громадян України у справі так званої «другої сімферопольської групи "Хізб ут-Тахрір"».

Як передає Укрінформ, про це зовнішньополітичне відомство заявило у Фейсбуці.

«Російська Федерація має негайно припинити свої звірства в Україні, вивести свої збройні сили, найманців, їхнє озброєння та техніку з території України, а також звільнити усіх незаконно засуджених громадян України, у тому числі Ремзі Бекірова, Різу Ізотова, Шабана Умерова, Раіма Айвазова, Фархода Базарова», - заявили в Міністерстві закордонних справ.

Українські дипломати наголосили, що російська федерація та її військово-політичне керівництво мають бути притягнені до відповідальності за всі скоєні міжнародно-протиправні діяння в Україні, порушення міжнародного гуманітарного права, масові злочини проти мирного населення.

У МЗС закликали міжнародне співтовариство засудити багаторічне застосування росією практики політичних переслідувань незгодних з окупацією громадян України, а також посилити санкції щодо російської федерації та її політичного керівництва.

Як повідомлялося, Південний окружний військовий суд 10 березня засудив кримськотатарських активістів із так званої другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір до позбавлення волі на термін від 15 до 19 років. Зокрема позбавлено волі громадського журналіста «Кримської солідарності» Ремзі Бекірова та правозахисника Різу Ізотова – на 19 років, Шабана Умерова – на 18 років, Раіма Айвазова – на 17 років, Фархода Базарова – на 15 років.

Ремзі Бекіров, Різа Ізотов, Шабан Умеров, Раім Айвазов та Фарход Базаров були затримані 27 березня 2019 року силовими структурами рф на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим під час масових обшуків і затримань. Згодом з повним ігноруванням засадничих норм міжнародного гуманітарного права вони були незаконно переміщені на територію Росії до м. Ростов-на-Дону, безпідставно обвинувачені російською стороною, серед іншого, в участі у діяльності терористичної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-