До Дня спротиву окупації Криму проведуть низку заходів та телемарафон

До Дня спротиву окупації Криму проведуть низку заходів та телемарафон

Укрінформ
Цьогоріч до Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополь планується провести низку мистецьких заходів та телемарафон.

Програму заходів оприлюднено на пресконференції у Києві, повідомляє Укрінформ.

Зокрема, очільниця служби забезпечення діяльності Кримської платформи Марія Томак поінформувала, що у Львові 22-24 лютого відбудуться Дні Криму.

“Завтра ми з колегами вирушаємо до Львова, де відбудуться Дні Криму. Одним із пріоритетів Кримської платформи є актуалізація теми Криму на всеукраїнському рівні в українських регіонах. Тому ми хочемо впродовж року провести кілька таких заходів у різних регіонах України", - зазначила вона.

За словами Томак, у Львові в ці дні планується підняття кримськотатарського прапора біля облдержадміністрації, 23-24 лютого заплановано дискусію та відкриття фотовиставки Муміне Салієвої «Народжені після арешту», читання текстів зі збірки “Кримський інжир” у Центрі Шептицького. Крім того, 24 лютого у Центрі Довженка відбудеться низка мистецьких заходів, які включають інсталяцію, дискусію, показ фільму “Додому” Нарімана Алієва та обговорення за участю режисера.

Вона додала, що у партнерстві з телеканалом “Дом” буде проведено телемарафон, участь у якому візьмуть посадовці, громадські активісти, культурні діячі.

“26 лютого — особливий для нас день, ми намагаємося робити акцент саме не на річниці окупації Криму, відштовхуємося саме не від дати початку окупації, а від початку спротиву. І ось цю фразу про те, що спротив триває, ми вибрали цього року як ключову, провідну для всіх наших заходів”, - наголосила Томак.

Читайте також: У Києві презентували портал про культурні пам'ятки, знищені окупантами у Криму

Як зазначалося на пресконференції, на майдані Незалежності у Києві 25 лютого о 14 годині відкриють виставку, присвячену спротиву окупації півострову. Вона буде складатися з матеріалів, опублікованих на інтернет-порталі “Віртуального музею російської агресії”, який запрацював торік. На ньому через історії окремих людей розповідається про окупацію Росією кримського півострова на початку 2014 року.

Участь у пресконференції узяли також голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович і голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Як повідомляв Укрінформ, Указом Президента від 26 лютого 2020 року встановлено День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який відзначається щороку 26 лютого.

Цього дня у 2014 році у Сімферополі, під будівлею ВР АР Крим, відбувся найбільший проукраїнський мітинг, організований на заклик Меджлісу кримськотатарського народу. Вже наступного дня РФ розпочала тимчасову окупацію АР Крим та міста Севастополя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-