У Києві презентували портал про культурні пам'ятки, знищені окупантами у Криму

У Києві презентували портал про культурні пам'ятки, знищені окупантами у Криму

Відео
Укрінформ
Кримський інститут стратегічних досліджень спільно з громадською організацією КримSOS презентували портал "Порушення проти культурних цінностей у Криму", який розпочав документування фактів порушень щодо кримських пам'яток.

Про це на презентації порталу повідомила ексдиректор Бахчисарайського історико-культурного заповідника, координатор ГО "Кримський інститут стратегічних досліджень", член Експертної мережі "Кримської платформи" Ельміра Аблялімова-Чійгоз, передає кореспондент Укрінформу.

"Портал містить карту, що включає об'єкти культурної спадщини Криму, щодо яких з боку Росії було допущено незаконні дії, містить історичну довідку про ці об'єкти, про осіб, причетних до порушень, а також джерело інформації про ці порушення", - повідомила Аблялімова-Чийгоз. 

За її словами, розміщена на порталі карта класифікує три види порушень щодо пам'яток культури на півострові - незаконні археологічні розкопки, незаконні переміщення музейних цінностей із Криму на територію Росії та міжмузейні переміщення у Криму, а також так звані реставраційні роботи на об'єктах культурної спадщини.

Як зазначила експерт, вся інформація порталу верифікована та сприяє проведенню політики перехідного правосуддя на території окупованого Криму.

"Вона сприяє запровадженню всіх чотирьох елементів перехідного правосуддя, зокрема, ідентифікує особи та структури, причетні до порушень, забезпечує право на правдиву інформацію про стан культурних об'єктів та допущені порушення, а також інформує про використання пам'яток культури з метою дезінформації історії та ведення гібридної війни", – зазначила експерт.

Вона висловила сподівання, що портал "Порушення проти культурних цінностей у Криму" стане майданчиком усіх організацій, які займаються документуванням незаконних дій щодо кримських пам'яток.

Читайте також: Нацкомісія ЮНЕСКО засуджує будівельні роботи окупантів у Ханському палаці

"Даний портал – пропозиція до співпраці всім організаціям, що займаються питаннями документування порушень проти культурних цінностей. Я сподіваюся, що він стане майданчиком не тільки для громадських організацій, а й використовуватиметься центральними органами виконавчої влади, які займатимуться питаннями захисту культурної спадщини", - резюмувала Аблялімова. -Чийгоз.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні зафіксували 150 порушень щодо об'єктів культурної спадщини у Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-