Путін просив Ердогана не брати участі в «Кримській платформі» - Джемілєв

Путін просив Ердогана не брати участі в «Кримській платформі» - Джемілєв

Укрінформ
Туреччина не визнає окупацію українського Криму Росією, і президент Ердоган під час телефонних перемовин нагадав главі РФ Путіну про свою однозначну позицію щодо українського питання.

Про це у програмі "Дисиденти" телеканалу "Дом" розповів народний депутат України, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє Укрінформ.

Він зауважив, що під час телефонних перемовин президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана з главою РФ Володимиром Путіним російський президент намагався оскаржити рішення Туреччини підтримувати Україну в протидії російській агресії, зокрема. у питанні Кримської платформи та надання Україні озброєння. Адже Кремль розглядає Кримську платформу як "зазіхання" на російські інтереси.

"Путін же заявив, що розглядає цю платформу як "зазіхання на територіальну цілісність" своєї країни. Я знаю, якою жорсткою була у Ердоган з Путіним телефонна розмова. Там були дві теми. Перша — це Кримська платформа, а друга — поставки "Байрактарів" до України. І просив він його, щоби Туреччина не брала участі в цій платформі, натомість обіцяючи дозволити своїм туристам відкрити дорогу. Він же перекрив там її. А ​​для Туреччини туристи дуже важливі, це приносить десь 2-3 млрд дол. на рік", — наголосив Джемілєв.

Читайте також: Переговори з Білорусі до Туреччини могли перенести ще п'ять років тому - Джемілєв

Політик розповів, що йому відомо про позицію Туреччини щодо українського питання та телефонну розмову між Ердоганом і Путіним.

"Я з Ердоганом на цю тему ще не розмовляв, але в Міністерстві закордонних справ розповідали, як відбувалася ця розмова. І мені запам'яталися такі ось слова. Вони там на "ти" розмовляють із Путіним. Він каже: "Володя, я ж останні 7,5 років за кожної нагоди кажу, що ми не визнаємо окупацію, що це територія України, а ти зараз мені так кажеш, ніби я це вперше сказав. Те, що твої туристи... А ти знаєш, що я маю 300 тис. родичів у Криму? Пропонуєш мені поміняти цих родичів на твоїх туристів? Як я потім в очі дивитимуся своїм співвітчизникам, кримським татарам? А щодо "Байрактарів" — ми ж сусіди з Україною, а сусіди повинні допомагати один одному. Ці "Байрактари" не збираються бомбардувати твою Москву, вони на своїй території". Ось така була жорстка розмова", — сказав Джемілєв.

Він наголосив, що світова спільнота у межах Кримської платформи продемонструвала консолідацію навколо питання тимчасово окупованого Криму, підтримавши Україну. Проте така позиція не влаштовує Кремль.

Читайте також: Джемілєв сподівається, що Туреччина координуватиме свої дії у межах ПАРЄ з Україною

"І, звісно, Росія намагається зробити так, що де-факто вже все відбулося, щоби про це забули. А тут — форум, де збираються усі країни, члени Ради Європи, всі члени-країни НАТО, та заявляють про те, що ніколи, за жодних обставин анексію не визнаватимуть, і що робитимуть зусилля для відновлення урочистості міжнародного права, тобто відновлення територіальної цілісності. Ну, як тут йому не розлютитися? Звісно, біситиметься", — підсумував Джемілєв.

Як повідомляв Укрінформ, Реджеп Тайїп Ердоган запросив Володимира Зеленського та Володимира Путіна зустрітися в Туреччині для обговорення розбіжностей та розв'язання проблем. Він неодноразово заявляв, що Туреччина готова взяти участь у врегулюванні ситуації на сході України як посередник, оскільки має добрі відносини з обома державами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-