Кримськотатарські жінки виступили проти катувань співробітниками ФСБ Нарімана Аметова

Кримськотатарські жінки виступили проти катувань співробітниками ФСБ Нарімана Аметова

Відео
Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму кримськотатарські жінки-активістки продовжують висловлювати обурення фактом викрадення та катування співробітниками ФСБ РФ Нарімана Аметова.

Як передає Укрінформ, відео з виступом жінок «Кримська солідарність» опублікувала у Фейсбуці.

2 січня жінки з села Бай-Кончек (Октябрь) Джанкойського району виступили зі зверненням у зв'язку з катуваннями, яких зазнав Аметов.

«Це крик душі всіх матерів. Це біль всього народу. Подивившись зі сльозами на очах відеоролик з Наріманом, не можна спати спокійно. Тому що у нас у всіх є сини, є доньки. Де гарантія, що це лихо завтра не постукає у мої двері?», - заявила Діляра Німетуллаєва.

Раніше з аналогічними заявами виступили кримськотатарські старійшини міста Старий Крим, Судацького та Алуштинського регіонів, Білогірського, Бахчисарайського, Кіровського, Джанкойського, Сакського та Совєтського районів, а також жительки Кіровського, Совєтського, Джанкойського та Красногвардійського районів.

Водночас у Криму активісти організували флешмоб, публікуючи у Фейсбуці плакати «Катуванням STOP», «Ми - Наріман Аметов», «Припиніть репресії».

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня 2021 року у м. Старий Крим російські силовики о 5:30 розпочали обшук у будинку Нарімана Аметова. До завершення обшуку активіста відвезли у невідомому напрямку. У будинку вилучили всі телефони, приставку для телевізора та Коран. Додому Аметов повернувся лише ввечері, зазнавши катувань і знущань кримських спецслужб.

21 грудня «Кримська солідарність» опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці інтерв'ю з Аметовим, у якому він розповів, що співробітники ФСБ катували його електричним струмом і проти його волі змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу в селі Перевальне.

Наріману Аметову 33 роки, у нього троє дітей, молодшому з яких менше двох років, старшому - 11. За словами знайомих, Наріман небайдужий до того, що відбувається в Криму - відвідує суди в Криму і в Ростові-на-Дону, бере участь у флешмобах на підтримку політв'язнів.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відкрила три кримінальні провадження щодо дій окупантів на території тимчасово окупованого півострова стосовно активіста Аметова.

Зокрема, проводиться розслідування за фактами незаконного позбавлення волі жителя окупованого півострова (ч. 2 ст. 146 КК України) та порушення недоторканності його житла під час незаконного обшуку, проведеного окупаційними правоохоронцями (ч. 2 ст.162 КК України). Крім того, у зв'язку із застосуванням до Аметова катувань, а саме електричного струму, під час його незаконного утримання, прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-