Кримськотатарські жінки-активістки вимагають від окупантів припинити тортури

Кримськотатарські жінки-активістки вимагають від окупантів припинити тортури

Фото, відео
Укрінформ
В окупованому Криму кримськотатарські старійшини та жінки-активістки продовжують висловлювати обурення фактом викрадення та катування співробітниками ФСБ Нарімана Аметова.

Чергове відео з виступом жінок-активісток опублікувала у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

«Починаючи з 2014 року, коли російська влада відразу всіх кримських татар записала в терористи, репресивна машина набирає обертів. Тепер їхні методи стали більш загостреними, більш нелюдськими. Під найжорстокішими тортурами ні в чому не винних людей змушують обмовляти себе, свідчити неправдиво, підписувати потрібні для органів влади папери», - обурюється активістка Мунівер Келямова.

За її словами, сьогодні кримські татари сидять у російських катівнях за сфабрикованими справами, не вчинивши жодної протизаконної дії, про що свідчить весь народ.

«Ми, матері, пишаємося своїми вихованими, грамотними та високоморальними синами. Зате є інші, які приїжджають на машинах без номерних знаків, у масках, зі зброєю в руках. Вони вриваються до будинків мирних громадян, лякають маленьких дітей до несамовитого плачу, викрадають батька сімейства, виводять його городами, щоб ніхто не бачив, і з мішком на голові вивозять у невідомому напрямку, а потім, здійснивши над ним усі мислимі й немислимі звірства, у виснаженому стані підкидають далеко від дому. То хто ж тут терористи?», - заявляє Келямова.

Раніше з аналогічними заявами виступили кримськотатарські старійшини м. Старий Крим, Судакського та Алуштинського регіонів, Білогірського, Бахчисарайського, Кіровського, Джанкойського, Сакського та Совєтського районів, а також матері Кіровського, Совєтського, Джанкойського та Красногвардійського районів.

Водночас у Криму активісти організували флешмоб, публікуючи у Фейсбуці плакати «Катуванням STOP», «Ми – Наріман Аметов», «Припиніть репресії».

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня у м. Старий Крим російські силовики о 5.30 розпочали обшук у будинку Нарімана Аметова. До завершення обшуку активіста відвезли у невідомому напрямку. У будинку вилучили всі телефони, приставку для телевізора та Коран. Додому Аметов повернувся лише ввечері, переживши тортури та знущання кримських спецслужб.

21 грудня «Кримська солідарність» опублікувала на своїй сторінці у Фейсбуці інтерв'ю з Аметовим, у якому він розповів, що співробітники ФСБ катували його електричним струмом і проти його волі змушували свідчити на поліграфі у справі про підрив газопроводу в селі Перевальне.

Наріману Аметову 33 роки, у нього троє дітей, молодшому з яких менше двох років, старшому - 11. За словами знайомих, Наріман небайдужий до того, що відбувається в Криму - відвідує суди у Криму і в Ростові-на-Дону, бере участь у флешмобах на підтримку політв'язнів.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя відкрила три кримінальні провадження щодо дій окупантів на території тимчасово окупованого півострова сносовно активіста Аметова.

Зокрема, проводиться розслідування за фактами незаконного позбавлення волі мешканця окупованого півострова (ч. 2 ст. 146 КК України) та порушення недоторканності його житла під час незаконного обшуку, проведеного окупаційними правоохоронцями (ч. 2 ст.162 КК України). Крім того, у зв'язку із застосуванням до Аметова тортур, а саме електричного струму, під час його незаконного затримання, прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-