Ненасильницький супротив окупації Криму триває постійно – Умєров

Ненасильницький супротив окупації Криму триває постійно – Умєров

Укрінформ
Кримські татари на території тимчасово окупованого півострова постійно чинять ненасильницький спротив, який став частиною їхнього життя та побуту.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав народний депутат, секретар Комітету ВР з питань прав людини Рустем Умєров.

«Ненасильницький спротив – це звичні речі, які нині є частиною життя та побуту кримських татар у Криму. Цей спротив існує на різних рівнях та охоплює різні вікові категорії. По-перше, на людському, побутовому рівні. Хтось не купує товарів у тих, чиї погляди не розділяє, хтось не йде працювати у певні організації чи установи. Навіть підтримання переконання, що рано чи пізно півострів буде деокуповано, вже є своєрідним спротивом», - сказав Умєров.

За його словами, постійний обмін думками дає правильні посили та впевненість, також є частиною супротиву окупації.

«І це не стосується політики, це інший вимір. У Криму окупаційна влада бачить небезпечним навіть те, що кримські татари зустрічаються більш, аніж по троє. Тому будь-які дії, які говорять про те, що ми не змирилися і не приймемо окупацію, є цим спротивом. Він ні на мить не припинявся», - наголосив політик.

Він зауважив, що міжнародне протистояння незаконним діям РФ у Криму відбувається в політичному та правовому полі, тоді як політика Росії на півострові далека від правового поля, спрямована на етнічні чистки, тому деокупація Криму стане «розрядкою» напруження для всього світу.

«Тимчасова окупація Криму, агресивна політика РФ затягнула світ у кризу, яка вже триває вісім років. Відновлення Україною контролю над своїми територіями стане розрядкою для всього світу, тоді ця криза буде подолана й напруження буде знято», - наголосив народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні цього року країни ЄС та низка інших європейських держав заявили про те, що окупація Росією Криму залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, покликаного захищати суверенітет усіх держав. Заяву виголосила на засіданні Генасамблеї ООН постпред Словенії Аніта Піпан перед голосуванням за збереження в порядку денному сесії пункту «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України». У заяві також відзначалося, що країни ЄС та інші держави Європи підтримують збереження пункту щодо окупованих територій України в порядку денному наступної, 76-ї сесії Генасамблеї ООН.

На початку вересня цього року Генеральний секретар ООН оприлюднив доповідь «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна», яка була підготовлена на виконання схваленої за ініціативи України однойменної резолюції Генеральної Асамблеї ООН 75/192. Генсекретар ООН підтвердив багаточисленні факти тортур, незаконних арештів, свавільних затримань, насильницьких зникнень, порушення свободи віросповідання, висловлювання, мирних зібрань з боку Федеральної служби безпеки та інших органів російської окупаційної адміністрації, вкотре закликав Російську Федерацію припинити грубі порушення прав людини та дотримуватися усіх своїх зобов’язань у відповідності до міжнародного гуманітарного права та прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-