Ірена Карпа: Про політв’язнів Кремля треба говорити на всіх рівнях - публічність рятує від тортур

Ірена Карпа: Про політв’язнів Кремля треба говорити на всіх рівнях - публічність рятує від тортур

Укрінформ
Підтримка політичних ув'язнених Кремля, у тому числі кримських журналістів, наш спільний обов’язок, вважає українська письменниця Ірена Карпа.

Про це вона сказала під час інтерв’ю кореспонденту Укрінформу.

«Участь у проєкті на підтримку в’язнів Кремля у Криму особисто для мене дуже важлива. На це треба знаходити час, щоб більше приділяти цьому увагу. Я, так би вмовити, опікуватимуся долею політичного в’язня, громадянського журналіста Марлена Асанова. Роблю це все, бо для мене важливі поняття свободи. Ми вибирали цих людей, аби згодом говорити про них іншим. Обирали близьких чимось один одному за духом. Марлен пов’язаний із культурою, волонтерським рухом, тим, що мені теж близьке», - розповіла Карпа про свою участь у проєкті.

На її думку, потрібно більше і на всіх рівнях говорити про тих, кого ув’язнює Кремль.

«Важливо привернути увагу до кожного людського життя. Коли ти подаєш подробиці про це, люди перестають бути просто статистикою, на це все суспільство більше звертатиме увагу. Важливо, що коли про таких в’язнів більше знають, то їх остерігаються катувати, публічність рятує від тортур. Тому щоразу, коли ми згадуємо про таких людей, політичних в’язнів, розповсюджуємо про них інформацією, то ми їх оберігаємо від можливих тортур», - переконана письменниця.

За її словами, невдовзі вона спілкуватиметься із дружиною журналіста Асанова, готуватиме низку постів, дописів, у тому числі на іноземних мовах, про його перебування у в’язниці, щоб про це знала міжнародна спільнота.

Як повідомляло агентство, 10 грудня в рамках кампанії #SolidarityWords Український ПЕН-центр і Центр прав людини ZMINA спільно з українськими письменниками та журналістами розпочали програму, в рамках якої авторів-амбасадорів залучатимуть для підтримки українських громадян, ув'язнених і заарештованих російськими силовиками за політичними мотивами

Зокрема, йдеться про 13 кримських журналістів і активістів, про яких українські письменники та журналісти публічно розповідатимуть їхні історії.

26 листопада Президент Володимир Зеленський повідомив, що Туреччина передала списки політичних в'язнів, визволення яких домагається Київ, російській стороні. У Кремлі відмовилися коментувати слова Зеленського.

Раніше повідомлялось, що у вересні 2020 року МЗС запустило довгострокову інформаційну кампанію для захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України.

За даними українських правозахисних організацій, 127 українських громадян нині перебувають у в’язницях чи під домашнім арештом у Росії та тимчасово окупованому Криму з політичних мотивів, із них – 89 кримські татари. Також щонайменше 300 українців є полоненими в ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-