Українські письменники долучилися до програми задля звільнення кримських журналістів

Українські письменники долучилися до програми задля звільнення кримських журналістів

Фото
Укрінформ
Центр прав людини ZMINA та Український ПЕН запустили правозахисну програму Solidarity words, в рамках якої 13 відомих українських письменників і журналістів стануть персональними амбасадорами 13 кримських журналістів, ув'язнених у тимчасово окупованому Криму та РФ.

Про це заявила координаторка програми Solidarity words і координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA Надія Добрянська на презентації програми письменників - амбасадорів для журналістів-політв'язнів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відомі журналісти та письменники Вікторія Амеліна, Мирослава Барчук, Ольга Герасим'юк, Лариса Денисенко, Ірена Карпа, Андрій Курков, Юрій Макаров, Мирослав Маринович, Віталій Портников, Ірина Славінська, Остап Сливинський, Мар'яна Савка та Ірина Цілик стануть у певному сенсі голосами політв'язнів, які зараз перебувають у в'язницях чи під домашнім арештом у тимчасово окупованому Криму та у РФ. Вони виступлять на підтримку журналістів, які є громадянами України і яких утримують у тимчасово окупованому Криму та у РФ. Серед них 10 кримськотатарських громадянських журналістів, які представляють ініціативи "Кримська солідарність" та «Nefes», та двоє українських журналістів. Програма виступатиме на підтримку Нарімана Джелялова, який у минулому займався журналістикою, а наразі є заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу", - сказала Добрянська.

Вона поінформувала, що в межах програми її учасники-амбасадори у публікаціях, ефірах та на публічних заходах в Україні й за кордоном розповідатимуть історії ув'язнених за сфабрикованими справами журналістів, аби забезпечити максимальний розголос їхніх кримінальних справ.

"Наша мета - за допомогою відомих журналістів та письменників забезпечити максимальний тиск на РФ, щоб звільнити наших політв'язнів. Ми також хочемо цією програмою посилити зусилля України з їх звільнення на міжнародній арені. Чим більше історій політв'язнів будуть відомі в Україні і за кордоном, тим більшою є ймовірність, що вони повернуться додому. Ми плануємо, що програма триватиме рік і ставитиме за мету, щоб амбасадори згадували про політв'язнів скрізь, де це можливо, і якомога частіше ", - зазначила координаторка програми.

Письменник Андрій Курков, який став амбасадором Нарімана Джелялова, зазначив, що у літераторів є багато інструментів тримати в фокусі уваги ув’язнених, - це, зокрема, письмові тексти, які можуть бути поширені і перекладені для іноземних аудиторій, публічні дискусії та круглі столи.

"Це дуже важливо, тому що державні інституції використовують свої інструменти, які часто не стають публічними, тобто десь ідуть перемовини, але ми про це не завжди дізнаємось. А ми, навпаки, будемо шукати інформацію і робити її гласною. Ми будемо постити у всіх соцмережах інформацію про те, що відбувається з ув'язненими зараз, ми будемо перекладати її іноземними мовами і робити доступною для інших мовних аудиторій", - пообіцяв Курков.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у виступі на презентації програми звернула увагу на те, що, як свідчить попередній досвід, публічні кампанії на захист ув'язнених допомагають вберегти їх від тортур в ув'язненні.

"Ми абсолютно чітко усвідомлюємо: для того, щоб убезпечити і дати хоча б якийсь імунітет нашим людям у російських в'язницях або на окупованих територіях, ми маємо персоніфіковано розповідати про їхні історії", - зазначила вона.

У цьому контексті перша заступниця міністра нагадала, що МЗС з метою привернення додаткової уваги міжнародної спільноти МЗС України реалізовує ініціативу адвокаційного менторства публічними іноземними особами над громадянськими журналістами, які незаконно ув’язнені та утримуються за ґратами РФ. Одним з менторів програми став американський філософ Френсіс Фукуяма.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-