Точицький запросив приєднатися до Кримської платформи країни, які ще цього не зробили

Точицький запросив приєднатися до Кримської платформи країни, які ще цього не зробили

Укрінформ
Заступник міністра закордонних справ Микола Точицький запросив приєднатися до Кримської платформи країни, які ще цього не зробили.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства закордонних справ, про це він заявив під час засідання Ради міністрів закордонних справ держав-членів ОЧЕС.

Зазначається, що сьогодні делегація України взяла участь (в режимі онлайн) в 44-му засіданні Ради міністрів закордонних справ держав-членів Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ОЧЕС).

У своєму виступі Точицький наголосив на внеску України в діяльність ОЧЕС впродовж поточного року як координатора Робочої групи із транспорту. Важливим здобутком у цій сфері стало подвоєння кількості дозволів на міжнародні автомобільні перевезення в рамках проєкту «Дозвільна система ЧЕС».

Заступник міністра закликав держави-члени до пошуку нових дієвих рішень у забезпеченні проєктно-орієнтованого підходу в роботі ОЧЕС. Українська сторона висловила всебічну підтримку подальшому залученню Євросоюзу до діяльності ОЧЕС.

Точицький привернув увагу учасників засідання до погіршення безпекової ситуації в Чорноморському регіоні, дестабілізаційного накопичення російських військових підрозділів та техніки на кордоні з Україною, мілітаризації тимчасово окупованого Криму та кампанії з дезінформації, яка проводиться Російською Федерацією.

Глава української делегації підтвердив відданість України принципам мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту. Він навів Кримську платформу як приклад дипломатичного підходу до деокупації суверенних територій України та запросив приєднатися до неї країни, які ще цього не зробили.

Заступник міністра окремо зупинився на підготовці до відзначення 30-річчя ОЧЕС у 2022 році. Він привітав Грузію з успішним завершенням її головування в ОЧЕС та Молдову - з початком виконання нею цієї важливої місії протягом першого півріччя 2022 року.

Нагадаємо: ОЧЕС - міжнародна регіональна організація, заснована у 1992 році одинадцятьма державами: Азербайджаном, Албанією, Вірменією, Болгарією, Грецією, Грузією, Молдовою, Румунією, Росією, Туреччиною, Україною; у 2004 році до неї долучилася Сербія, а у 2020 - Північна Македонія.

В системі ОЧЕС діють також Парламентська асамблея, Ділова рада, Чорноморський банк торгівлі й розвитку, Міжнародний центр чорноморських досліджень. Штаб-квартира й Постійний міжнародний секретаріат розташовані в м. Стамбул.

Головування в організації здійснюється державами-членами на ротаційній основі за англійським алфавітом (кожні півроку).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-