Орнамент «Орьнек» донесе світу знання про культурну спадщину кримських татар – Аджієва

Орнамент «Орьнек» донесе світу знання про культурну спадщину кримських татар – Аджієва

Укрінформ
Кримськотатарський орнамент "Орьнек", який несли до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства, дозволить донести Україні та світу знання про культурну спадщину кримських татар.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила голова громадської організації "Алєм" Есма Аджієва.

«Включення елементу "Орьнек" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства дозволить донести знання про культурну спадщину кримських татар широкому загалу громадян України та світу, які ніколи до того не знали про культуру та традиції корінного народу України», - зазначила Аджієва.

Вона подякувала всім, хто "вірив та підтримував ідею внесення кримськотатарського "Орьнека" в список культурної спадщини людства"

Голова громадської організації нагадала, що в Україні ідея внесення "Орьнек" до Національного переліку виникла у 2016 році в процесі реалізації проєкту "Візерунки миру" за фінансової підтримки Швейцарської конфедерації. Тоді у рамках проєкту команда сучасних кримськотатарських майстрів створила та презентувала в Києві колекцію виробів ужиткового мистецтва кримських татар.

Як повідомлялося, на початку 2018 року елемент "Орьнек - кримськотатарський орнамент та знання про нього" був включений Міністерством культури України до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Протягом 2018 року, завдяки фінансовій підтримці УКФ, громадською організацією "Алєм" було підготовлено номінаційне досьє "Орьнек - кримськотатарський орнамент та знання про нього".

У березні 2020 року номінаційне досьє відправлено на розгляд від держави Україна в ЮНЕСКО з метою включення елемента "Орьнек - кримськотатарський орнамент та знання про нього" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Як повідомляв Укрінформ, Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) внесла традиційний кримськотатарський орнамент "Орьнек" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-