Кримська платформа і російська мілітаризація: Генасамблея ООН ухвалила нову резолюцію

Кримська платформа і російська мілітаризація: Генасамблея ООН ухвалила нову резолюцію

Укрінформ
Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів».

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, «за» проголосували 63 країни, «проти» - 22, утрималося - 55 (Японія проголосувала "за", як пояснив з місця її представник, але з технічних причин, це не відображено на екрані).

Підтримали документ усі демократичні країни, серед країн, які висловилися проти, - традиційно Росія, Вірменія, Білорусь, Китай, Куба, Іран, М’янма, Сирія, Венесуела, Зімбабве.

Документ, що ухвалюється щороку, починаючи з 2018-го, доповнено, зокрема, посиланням на міжнародну Кримську платформу та її декларацію.

Резолюція «наполегливо закликає Російську Федерацію як державу-окупанта негайно, повністю і беззастережно вивести свої збройні сили з Криму і без зволікання припинити тимчасову окупацію території України».

Генасамблея висловлює серйозне занепокоєння поступовою мілітаризацією Криму, зокрема, тривалою дестабілізацією півострова через постачання з РФ на територію України зброї, як-от танків, БТР, літаків, здатних доставляти ядерну зброю, вертольотів, ракет, стрілецької зброї, легкого озброєння, боєприпасів, а також і військовослужбовців.

Крім того, у резолюції підкреслюється неприпустимість призову Російською Федерацією жителів Криму до її збройних сил, зокрема, на території РФ, що суперечить міжнародному гуманітарному праву.

Генасамблея закликає Росію утриматися від створення освітніх установ, що забезпечують бойову підготовку кримських дітей з метою підготовки до військової служби у збройних силах РФ, курсів бойової підготовки в кримських школах і «припинити зусилля з офіційного включення кримських освітніх установ до системи «військово-патріотичної» освіти Російської Федерації».

Кілька положень резолюції засуджують дії окупаційної влади щодо блокування окремих районів Чорного та Азовського морів, Керченської протоки, умисне перешкоджання судноплавству з порушенням міжнародного права, розширення військово-морських баз Чорноморського флоту РФ у Криму, проведення військових навчань у регіоні, будівництво мосту через Керченську протоку тощо.

Резолюція закликає всі держави та міжнародні організації і спеціалізовані установи утримуватися від будь-яких відвідувань Криму, які не погоджені з Україною.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив вдячність державам-членам ООН, які на Генеральній Асамблеї підтримали посилену резолюцію щодо мілітаризації Криму.

"Я вдячний всім державам-членам ООН, які підтримали документ. Він консолідує міжнародну підтримку Кримської платформи та її цілей, протидіє наростаючій мілітаризації Криму, надсилає сигнал стримування на тлі нарощування військової присутності РФ вздовж нашого кордону і в Криму", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-