РФ посадила до тюрем понад 120 українців, серед них - 86 кримських татар

РФ посадила до тюрем понад 120 українців, серед них - 86 кримських татар

Укрінформ
У в’язницях у РФ та тимчасово окупованому Криму перебуває 121 громадянин України, яких туди посадила РФ, і серед них 86 осіб — кримські татари.

Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова поінформувала під час спеціального обговорення на Київському Безпековому Форумі, передає кореспондент Укрінформу.

“Нам треба враховувати ситуацію, що по тюрмах, по в'язницях у РФ та в окупованому Криму (знаходяться — ред.) 121 громадянин України, з них 2 жінки, одна — дуже літня. Зокрема, 86 кримських татар, яких просто за те, що вони інакше думають (посадили до — ред.) в'язниць, і всіх інших українців — теж”, - уточнила Денісова.

За її даними, з цієї кількості осіб 106 знаходяться у в’язницях у РФ, інші — у в'язницях у Криму. Як зазначила український омбудсман, значна частина з цих осіб була раніше засуджена на великі терміни відбування покарання, - наприклад, по 14, 16, 20 років тощо.

Окремо Денісова поінформувала, що відносить тих наших громадян, які знаходяться у в'язницях і у РФ, і на території тимчасово окупованого Криму, і на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, до тієї категорії осіб, яких важко захистити і яких можна захистити, у тому числі, говорячи про них кожного дня.

Розповідаючи про осіб, які знаходяться у тюрмах на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, вона окремо акцентувала увагу на питанні підтвердження знаходження тих чи інших осіб у цих в’язницях.

“Я змушена спілкуватися з так званими уповноваженими і в Криму, і в Луганській області, і у Донецькій області, на тих частинах, які окуповані, щоб дізнатися щось про людину, щоб мене поінформували про стан здоров'я (цих осіб — ред.), щоб домовитися, щоб передати ліки тим, хто хворий, а хворі (там — ред.) майже всі”, - поінформувала Денісова.

Але, як уточнила український омбудсман, “ми кожного (з таких осіб — ред.) пам'ятаємо і кожного повернемо”.

Як повідомлялося, 26 листопада Денісова поінформувала, що українському політв'язню Костянтину Ширінгу, який утримується в СІЗО-1 в Сімферополі, не надаються життєво необхідні ліки та медична допомога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-