Міжнародне право повністю підтримує позицію України у справі «скіфського золота» - адвокати

Міжнародне право повністю підтримує позицію України у справі «скіфського золота» - адвокати

Укрінформ
Українське законодавство та міжнародне право у справі про повернення “скіфського золота” – цілком на боці України.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказали нідерландські адвокати, які представляють інтереси України у справі про “скіфське золото” Герт-Ян ван ден Берг і Маартен Сандерс. 

“Кримські музеї заявили, що хочуть оскаржити рішення Апеляційного суду у Верховному суді Нідерландів. На цьому етапі важливими є лише питання права (а не факти). Ми очікуємо, що кримські музеї заперечуватимуть застосування Закону України про музеї і музейну справу. З іншого боку, ми наведемо аргументи на користь застосування Конвенції ЮНЕСКО 1970 року. Як українське законодавство, так і міжнародне право свідчать на користь повернення скарбів до України. Ми будемо готуватися до провадження у Верховному суді разом зі спеціальним радником при Верховному суді”, - розповів Сандерс.

Він також зазначив, що позиція України полягала у тому, що міжнародне право зобов’язує забезпечити повернення експонатів до країни походження в нинішній ситуації, і що експонати належать державі Україна.

“Крім того ми пояснювали, що закон України про музеї і музейну справу вповноважує міністерство культури та інформаційної політики України визначати, яким чином слід зберігати експонати на період тимчасової анексії Криму”, - сказав він.

У свою чергу його колега Герт-Ян ван ден Берг підкреслив, що ця справа є унікальною.

“Річ у тім, що ця справа є унікальною в сучасній історії права. Конвенція ЮНЕСКО 1970 року, яку ми використовували для обґрунтування вимог України – разом із законом України, – ніколи не застосовувалася у подібному випадку. Проте ми впевнені, що Конвенція має вирішити подібні випадки”, - сказав він.

Адвокати зазначили, що ця справа також становить великий інтерес для Російської Федерації.

“Ми не вбачали прямого впливу Росії на Апеляційний суд. Однак російська влада зробила різні публічні заяви: зокрема, що передача експонатів Києву буде політичним актом, і погрожувала зупинити будь-які подальші обміни, передачі у тимчасове користування культурних об’єктів, наприклад, з Ермітажу в Санкт-Петербурзі – до нідерландських музеїв. Очевидно, що на Суд ці заяви не вплинули”, - зазначив Сандерс.

Як повідомляв Укрінформ, Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня ухвалив рішення повернути колекцію «скіфського золота» на територію суверенної держави Україна

Раніше, 14 грудня 2016 року, Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції «Крим – золотий острів у Чорному морі» («скіфське золото») мають бути повернуті в Україну. Рішення було ухвалено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

Представники кримських музеїв оскаржили це рішення суду.

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

Скіфське золото, доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-