Акція «Порожній стілець» на підтримку бранця Кремля Єсипенка відбулась у Нью-Йорку

Акція «Порожній стілець» на підтримку бранця Кремля Єсипенка відбулась у Нью-Йорку

Фото
Укрінформ
Біля генконсульства Росії у Нью-Йорку відбулась акція на підтримку українського журналіста Владислава Єсипенка, ув’язненого в тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

В акції «Порожній стілець», організованій Американським ПЕН-клубом, узяв участь колишній в’язень Кремля, журналіст, лауреат Шевченківської премії Станіслав Асєєв, який приїхав до США, аби поінформувати урядові та громадські організації країни про ситуацію в окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Акція на підтримку Єсипенка у Нью-Йорку / Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

Два роки тому на цьому місці нью-йоркські активісти тримали плакати на підтримку самого Асєєва.

«Такі акції морально дуже підтримують людей у в’язниці, - сказав у коментарі Укрінформу журналіст. – Я не мав доступу до інформації й не знав, що на мою підтримку відбувся захід у Нью-Йорку, Владислав таку можливість має. Крім того, такі акції можуть вплинути на прискорення обміну полоненими та його звільнення».

Виступаючи перед американськими та українськими активістами, він розповів, що два роки працював на окупованій території як журналіст, передавав репортажі для ЗМІ. Але у 2017 році був ув’язнений окупантами та провів у полоні два з половиною роки, переважно в сумнозвісній «Ізоляції» в центрі Донецька.

В акції також узяла участь Юлія Славко – донька «засудженої» в «ДНР» до 11 років ув’язнення 57-річної Олени Федорук.

«Порожній стілець» - традиційний захід, що символізує автора, який не може бути присутній через ув’язнення, затримання, зникнення, загрозу його життю чи вбивство, - розповіла директор євразійських програм американського ПЕН-клубу Поліна Садовська. – Сьогодні ми зібралися тут, щоб підтримати українського журналіста, ув’язненого за свої публікації та виступи про окуповані території… «ПЕН-Америка» закликає звільнити Владислава Єсипенка, як і всіх журналістів, ув’язнених за їхню роботу».

Акцію започаткував Міжнародний ПЕН-клуб у 80-роках, оголосивши 15 листопада Днем порожніх стільців, або ув’язнених письменників.

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня Владислава Єсипенка затримали в тимчасово окупованому Криму за звинуваченням у незаконному виготовленні вибухового пристрою. Окупанти твердять, що він готував підривні акції в інтересах українських спецслужб.

Адвокат Олексій Ладін заявив, що слідчі ФСБ за підсумками дактилоскопічної експертизи не виявили відбитків пальців журналіста на вибухівці, нібито знайденій у його машині.

Українському громадянину загрожує 18 років позбавлення волі. Саме на такому покаранні наполягає обвинувачення. 6 вересня Єсипенко на слуханні в «суді» заявив, що свідчення окупантам давав під тортурами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-