Ув’язнений у Криму журналіст Єсипенко звернувся до президента США

Ув’язнений у Криму журналіст Єсипенко звернувся до президента США

Лист
Укрінформ
Дружина журналіста Владислава Єсипенка, незаконно ув’язненого в окупованому Криму, привезла до Вашингтона звернення свого чоловіка до президента, уряду й Конгресу США із закликом посилити тиск на Росію з метою звільнення політв’язнів.

Про це вона заявила в четвер під час конференції в Посольстві України в США, поділившись з Укрінформом копією звернення.

У листі Владислав Єсипенко детально описує тортури, яким він піддавався з боку російського ФСБ, щоби примусити його підписати свідчення проти себе й відмовитися від адвокатів. Крім того, журналіст ділиться інформацією про інших політв’язнів та закликає США надіслати РФ «чіткий сигнал» про підтримку України й повернення всіх політв’язнів додому.

Текст листа в український інтерпретації наводиться нижче:

Шановний пане Президенте Байден, члени Конгресу США, наші друзі, американський народе!

Я звертаюся до вас як до ключових союзників у наших зусиллях протистояти російській агресії та зберегти територіальну цілісність і суверенітет України.

Читайте також: На процесі у справі журналіста Єсипенка допитали свідків обвинувачення

Мене звуть Владислав Єсипенко, я журналіст Української служби «Радіо Свобода». П’ять останніх років, ризикуючи своїм життям і здоров'ям, я працював в окупованому Криму й висвітлював соціальну й екологічну тематику на півострові.

10 березня 2021 року, під час мого службового відрядження, мене затримало ФСБ Росії. Точніше, не затримало, а викрало. Мене витягли з машини, кинули в підвал і два дні катували електричним струмом, під’єднавши дроти до голови, погрожували вбивством, змушували свідчити проти себе й відмовлятися від незалежних адвокатів.

Смерть зазирала мені в очі. Під дією електричного струму мозок плавився, а серце вистрибувало з грудей. Я вирішив, що це були мої останні хвилини, і думав про свою сім’ю та маленьку доньку, вважаючи, що вже ніколи їх не побачу. Я ледве пережив тортури, і вже свій сьомий місяць знаходжуся в СІЗО Сімферополя.

Читайте також: Доповідь ООН з прав людини: глава місії розповіла про тортури Єсипенка в окупованому Криму

Галина Довгопола, Костянтин Ширінг, Валентин Вигівський, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов та інші – нас тут більше сотні: українців, кримських татар, росіян. Всі ми були незаконно затримані та кинуті за ґрати в певний час. ФСБ нас призначило шпигунами, терористами й перевізниками зброї. Тепер ми чекаємо вироку суду. Багатьох із нас катували, погрожували фізичним знищенням, шантажували рідними й близькими, аби ми тільки зізналися в тому, що ми ніколи не робили... і зрадили нашу країну.

Ми опираємося, як можемо, спростовуємо сказане нами під тортурами, доносимо свою правду на судах і пишемо листи на волю, щоби ви знали: ми не здамося.

Та часом буває дуже важко. Дуже. Немає більшої наруги, коли людину принижують до стану безсловесної, безправної тварини. Немає більшого пекла, ніж день у день, місяць у місяць – і так уже пів року сидіти в чотирьох стінах, виходити за командою з камери, щоби отримати ковток свіжого повітря, і заходити до камери знову, не в силах щось змінити.

Ми намагаємося скоріше заснути, бо тільки у снах ми можемо повернутися додому, обійняти рідних і близьких, взяти на руки свою дитинку. А коли розплющуємо вранці очі і знову – як обухом по голові – розуміємо, що ми в неволі, і єдине, що залишається – це вірити.

Читайте також: В окупованому Криму завтра продовжиться судилище над Єсипенком

Таке безсилля гірше божевілля, і лише одне нас надихає – ваше глибоке розуміння України та заявлений вами намір об’єднати демократичний світ проти агресії Росії та докласти зусиль до визволення політв’язнів Кремля.

Я закликаю вас надіслати президенту Росію Путіну чіткий сигнал про рішучість Америки у підтримці України, яка неодноразово вимагала від країни-агресора покласти край порушенням прав людини в Криму та повернути всіх політв’язнів додому.

Впевнений, що Сполучені Штати ніколи не покинуть Україну в її боротьбі за свободу.

Свободу політв'язням Кремля!

З повагою, Владислав Єсипенко

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня Владислава Єсипенка затримали в тимчасово окупованому Криму. Його обвинуватили в незаконному виготовленні вибухового пристрою. ФСБ РФ стверджує, що затримала Єсипенка, аби запобігти проведенню ним підривних акцій в інтересах українських спецслужб.

12 березня журналіста взяли під варту. До нього протягом 27 днів не допускали адвокатів. Пізніше захисник Олексій Ладін заявив, що слідчі ФСБ за підсумками дактилоскопічної експертизи не виявили відбитків пальців Єсипенка на вибухівці, нібито знайденій у машині журналіста.

Читайте також: Журналіст Єсипенко в «суді»: Свідчення окупантам давав під тортурами

Українському громадянину загрожує 18 років позбавлення волі. Саме на такому покаранні наполягає обвинувачення. 6 вересня Єсипенко на слуханні в «суді» заявив, що свідчення окупантам давав під тортурами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-