Росія тримає у в'язниці або під домашнім арештом 12 кримських журналістів

Росія тримає у в'язниці або під домашнім арештом 12 кримських журналістів

Укрінформ
В окупованому Криму 12 журналістів – громадян України перебувають у російських в’язницях або під домашнім арештом.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в опублікованій КримSOS спільній заяві громадських організацій, присвяченій Міжнародному дню припинення безкарності за злочини проти журналістів.  

«Наразі 12 журналістів – громадян України – перебувають у в’язницях або під домашнім арештом у Росії та тимчасово окупованому Криму з політичних мотивів. З них 10 є кримськотатарськими громадянськими журналістами», - йдеться в заяві.

Зазначається, що громадські журналісти були затримані російськими силовиками за професійну діяльність із висвітлення переслідувань жителів Криму.

Читайте також: Ув’язнення в Криму журналіста Єсипенка: До справи підключають США

«Їхні справи є сфабрикованими та розглядаються з численними порушеннями права на справедливий суд. Деяких із них катували для того, щоб вибити визнання їхньої вини», - констатують автори документа.

Окрім того, йдеться в заяві, з 4 вересня російські силовики в Сімферополі п’ять разів проводили масові затримання людей, які намагалися відвідувати судові засідання над кримськими політв’язнями. Серед затриманих було шестеро журналістів.

Громадські організації заявили про свою вимогу від РФ негайно звільнити журналістів та політв'язнів, а також припинити переслідування за журналістську діяльність у Криму.

Читайте також: Денісова розповіла про нелюдські умови, в яких утримують політв’язнів Кремля

«Ми також закликаємо журналістів та медіаорганізації системно висвітлювати порушення прав журналістів, а також якість і стан розслідувань таких порушень. Публічність і взаємна підтримка журналістів може стати тим фактором, який дозволить покращити ситуацію з безпекою журналістської діяльності в Україні», - резюмували автори заяви.

Під документом підписалися Інститут масової інформації, Центр прав людини ZMINA, Центр громадянських свобод, Платформа прав людини, Правозахисний центр ДІЯ, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська група з прав людини, Фундація Суспільність, ГО «Детектор медіа», Кримська правозахисна група, Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу, ГО КримSOS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-