В Українському домі презентують документальний перформанс та інсталяцію про Крим

В Українському домі презентують документальний перформанс та інсталяцію про Крим

Відео
Укрінформ
У Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, 2 листопада, в Українському домі відбудеться прем'єра документального перформансу "Крим, 5-та ранку" театральної компанії Dollmen за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це Укрінформу повідомили організатори заходу.

“Перформанс-документ за п’єсою Наталії Ворожбит та Анастасії Косодій був створений на основі інтерв’ю з 11 ув’язненими громадянськими журналістами та їхніми родинами. Режисер перформансу - Дмитро Костюминський. Серед учасників перформансу - Джамала, Оксана Покальчук (Amnesty International Ukraine), Мирослава Гонгадзе (Голос Америки), Севгіль Мусаєва (Українська правда), Ахтем Сеітаблаєв (режисер), Андрій Хливнюк (соліст гурту Бумбокс), Вадим Карп'як (журналіст, ведучий “Свобода слова на ICTV”), Катерина Молчанова (акторка), Катерина Павленко (солістка гурту GoA)", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Суд у РФ залишив чинним вирок трьом кримським татарам – від 12 до 17 років

Як зазначається, під час перформативного читання учасниками проєкту наративного матеріалу п’єси глядач поступово знайомитиметься з родинами героїв, їхніми очікуваннями і страхами, з усім, з чим їм довелося зіткнутися з 2014-го по 2021 рік у процесі переслідування кримськотатарської інтелігенції, членів Меджлісу кримськотатарського народу і активних громадських діячів Кримської солідарності.

Повідомляється, що за декілька днів до перформансу в межах проєкту “Крим, 5-та ранку” на фасаді та першому поверсі Українського дому із сигнальних стрічок червоно-білого кольору - червоно-біла стрічка використовується для попередження про небезпеку чи надзвичайну ситуацію - була створена інсталяція Вальдемарта Клюзка. Велика сигнальна стрічка також розміщена навколо Українського дому.

“Зараз територія тимчасово окупованого Криму і є тим небезпечним місцем, де порушуються права людини, де переслідують з політичних чи релігійних причин, де громадянських журналістів звинувачують у терористичній чи диверсійній діяльності. І мета інсталяції - привернути увагу до цієї проблеми”, - наголошують організатори.

Візуальна концепція проєкту реалізована дизайн-студією 3z. “Ми дібрали максимально нейтральний гротеск, холодний та відсторонений, для підкреслення документальності проєкту. Подібний принцип був застосований і з виставленою напоказ конструкцією — горизонтальними лініями, що є водночас і лінійками зошита, куди могли бути записані імена, прізвища, а також це тло для самої п’єси”, - коментують у студії.

Читайте також: Президент назвав окуповані Крим і частину Донбасу екобомбами в центрі Європи

Онлайн-трансляція перформансу 2 листопада буде реалізована та поширена на платформі Крим.Реалії, на веб-ресурсах громадських організацій-партнерів проєкту.

Проєкт «Крим, 5-та ранку» («Crimea, 5 am») має на меті привернути увагу українського і світового суспільства до порушення прав людини на тимчасово окупованому Кримському півострові. В проєкт входить документальна п’єса та перформанс-документ «Крим, 5-та ранку», книга з п’єсою і інформацією про героїв проєкту, інтерактивний сайт, а також кампанія з підтримки політв’язнів та їхніх родин у Криму, до якої може долучитися кожен.

Проєкт сприяє поширенню інформації про журналістів-політв’язнів, про перебіг переслідувань, про їхні сім’ї і загалом життя кримських татар в тимчасово окупованому Криму. Брак цієї інформації не дає нам можливості по-справжньому співчувати і перейматися їх долею, діяти на користь їхніх інтересів та захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-