Слухання у «справі моряків» у Гаазі: компенсації мають бути передусім морякам

Слухання у «справі моряків» у Гаазі: компенсації мають бути передусім морякам

Укрінформ
Україна у Міжнародному арбітражі домагатиметься компенсацій від Росії за захоплення в листопаді 2018 року українських військових кораблів і затримання моряків.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповіла директор департаменту міжнародного права МЗС, агент України Оксана Золотарьова.

“Ми про це думаємо. Компенсації мають бути передусім морякам. І мають розраховуватися відповідно до встановлених стандартів компенсацій. Це шкода кораблям; це шкода, яка була завдана Військово-морським силам тим, що вони не могли експлуатувати три військових кораблі протягом тривалого часу, коли ті були захоплені та були на ремонті; всі супутні витрати – забрати кораблі, перевезти кораблі”, - сказала вона.

Варто зазначити, що в Гамбурзі у травні 2019 року трибунал зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків. Тоді йшлося про заходи, яких треба терміново вжити. Тепер перейшли безпосередньо до самого процесу. І якщо через пів року, як очікується, буде рішення, і воно буде на користь України, тобто арбітраж визнає свою юрисдикцію, то потім буде розгляд справи по суті.

“Для нас це означатиме, що Росія може подати свій контрмеморандум у відповідь на наш меморандум, який ми подали минулого року. Арбітражний трибунал встановить час, який, на його думку, необхідний Росії для цієї подачі. Я думаю, що це буде близько пів року. Після того арбітраж прийматиме рішення, чи потрібен ще один раунд письмовий, чи вони готові одразу перейти до усних слухань. Орієнтовно це рік від моменту, коли буде винесено рішення по юрисдикції. Потім усні слухання, і зазвичай практика арбітражних трибуналів говорить про те, що вони спочатку розглядають справу по суті, а потім уже переходять до розгляду питання збитків і компенсацій. Оптимістично можна оцінювати, що рішення буде десь у 2023 році”, - пояснила представниця МЗС України.

Читайте також: Слухання у Гаазі: росіяни винесли з захоплених українських кораблів все, що можна було винести

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний арбітражний суд, створений відповідно до Конвенції ООН з морського права, провів у Гаазі слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці.

11 жовтня виступала РФ, а 12 жовтня слово мала українська делегація.

Вступне слово, зроблене агентами кожної зі сторін, транслювалося в режимі реального часу.

Другий раунд дебатів сторін відбувся 14 та 15 жовтня.

25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців звинуватили в незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення). Україна вважає те, що сталося, порушенням імунітету військових кораблів.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”. 20 листопада вони прибули в порт Очаків.

Фото: mil.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-