Український радіосигнал стає менш доступним для кримчан - правозахисники

Український радіосигнал стає менш доступним для кримчан - правозахисники

Моніторинг
Укрінформ
Ситуація з поширенням українського радіосигналу на півночі окупованого Криму погіршилася за два останніх місяці.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчить проведений у вересні 2021 року моніторинг Кримською правозахисною групою, опублікований на сайті КПГ.  

«Раніше, в червні цього року, українське мовлення було доступне у 8 населених пунктах з 19. У вересні сигнал українських FM радіостанцій вдалося почути тільки у 5 населених пунктах із того ж списку. При цьому кількість частот, на яких можна почути український радіосигнал, теж зменшилася», - йдеться в повідомленні.

При цьому, зазначає правозахисна організація, пів року тому, в березні 2021 року сигнал українських ФМ був доступний у 13 населених пунктах з 19 перевірених, що свідчить про тенденцію погіршення ситуації з українським радіомовленням у Криму.

За даними КПГ, як і раніше неможливо почути українські FM-радіостанції в населених пунктах Солоне озеро, Джанкой, Овочеве, Мартинівка, Завіт-Ленінський, Лобанове, Зелена Нива, Красноперекопськ, Армянськ, Ішунь.

Читайте також: На окупованих територіях РФ блокує інформпотік з України – МінТОТ

Якщо в червні поточного року в селах Вишнівка, Червоноармійське, Придорожнє, Зарічне на деяких частотах був доступний сигнал українських FM-станцій, то у вересні на цих радіочастотах ведуть мовлення одночасно дві радіостанції, що робить сигнал нерозбірливим.

На інших частотах у цих населених пунктах у гарній якості доступний сигнал російських FM-станцій.

У Новоолександрівці та Єрмаковому можна почути тільки одну українську станцію, в Істочному й Воїнці - по 3 радіостанції, у Передмістному - 5 українських FM-радіостанцій.

Біля КПВВ «Чонгар», на окупованій території півострова, можна послухати програми 6-ти українських FM-радіо, а біля КПВВ «Чаплинка» з боку Криму чутно тільки 3 українські радіостанції. На частоті 99,8 МГц, де в березні можна було зловити сигнал українського радіо НВ, у всіх перевірених населених пунктах зі списку моніторингу веде мовлення підконтрольне Міноборони РФ радіо «Звезда».

Читайте також: Нова 150-метрова телевежа мовить на окуповану Луганщину

При цьому мовлення українських FM в с. Чаплинка на півночі Криму заглушають російські радіостанції «Крим», «Море», «Звезда», «Супутник», «Маяк», «Ватан Седаси».

У селі Чонгар на півночі Криму частоти українських FM перекривають російські радіостанції «Супутник», «Вісті», «Крим», «Море», «Ватан Седаси».

В результаті частоти «Українського радіо», радіостанцій «Культура», «Перець FM», «Мейдан», «Хаят», «Промінь», «Армія FM», «Радіо НВ», «Крим.Реаліі» та «Херсон FM» стають недоступними на території окупованого Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-