Президент під час зустрічей у Нью-Йорку порушить питання Кримської платформи  – Никифоров

Президент під час зустрічей у Нью-Йорку порушить питання Кримської платформи – Никифоров

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський під час зустрічей у Нью-Йорку порушуватиме питання підтримки Кримської платформи та сприяння звільненню утримуваних осіб.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави, про це повідомив прессекретар Президента Сергій Никифоров під час спілкування з представниками ЗМІ у Нью-Йорку.

Зазначається, що під час робочого візиту до США Зеленський обговорить з генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррешем збільшення участі ООН у підтримці територіальної цілісності України та Кримської платформи зокрема.

«На Кримській платформі були представники від ЄС, від НАТО, а представника від ООН не було. Кримська платформа та її підсумкова декларація засновані на резолюціях ООН. Говоритимуть про те, як підсилити зараз роль ООН у підтримці територіальної цілісності України, зокрема підтримці саме Кримської платформи», - зазначив Никифоров.

Він також додав, що ООН є найбільшим серед міжнародних організацій споживачем товарів та послуг, тому Президент планує обговорити посилення економічної співпраці.

«ООН щороку закуповує або замовляє товарів та послуг на 20 мільярдів доларів. Україна від того має чималу частину, але потенціал для збільшення цього показника неабиякий… Наша країна може надавати транспортні послуги, забезпечувати різноманітні програми ООН продовольством, Україна має розвинену ІТ-галузь, що також серед того, що потребує ООН», - зауважив він.

Читайте також: Зеленський сказав, як ООН може допомогти в деокупації територій України

Зазначається що на порядку денному зустрічі Зеленського з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом будуть економічні питання.

«Треба завершити підготовку та підписати угоду про зону вільної торгівлі між Туреччиною та Україною. Це значно посилить товарообіг між країнами. Також це військове співробітництво у галузі військово-морського флоту. Зокрема, можливо, обговорять постачання скрапленого газу з країн Близького Сходу за турецького посередництва», - заявив Никифоров.

Крім того, на зустрічі з лідером Туреччини обговорюватиметься гуманітарна ситуація в окупованому Криму.

«Це підтримка, яку Туреччина могла б надати кримським татарам, зокрема затриманому Наріману Джелялову. Є списки утримуваних осіб. Я думаю, що Президент України може передати їх Реджепу Таїпу Ердогану, і вони можуть обговорити, яким чином Туреччина може сприяти звільненню утримуваних осіб, зокрема кримських татар», - зазначив прес-секретар глави держави.

Також, за його словами, у Президента запланована зустріч з представниками бізнес-кіл та потенційними інвесторами.

«За політикою завжди має слідувати економіка. Сьогодні буде одна зустріч з інвесторами, завтра буде інша зустріч - із керівництвом місцевого штабу Microsoft. Зеленський запрошуватиме їх до України. Зараз якраз слушний момент, щоб інвестувати в Україну, адже прибутковість такого бізнесу буде дуже високою», - зазначив Никифоров.

Він також наголосив, що реформи, які провадить Президент, зокрема судова реформа, покликані покращити інвестиційний клімат, зробивши його більш сприятливим.

Читайте також: Зеленський обговорив із фон дер Ляєн підготовку до саміту Україна-ЄС

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня Президент України Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до Сполучених Штатів Америки для участі у 76-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку.

21 вересня Зеленський у Нью-Йорку взяв участь у відкритті 76-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-