Український спортсмен присвятив деокупації Криму свій заплив через протоку в Адріатичному морі

Український спортсмен присвятив деокупації Криму свій заплив через протоку в Адріатичному морі

Фото
Укрінформ
Український спортсмен і дисидент Олег Софяник своїм черговим запливом, присвяченим деокупації Криму - цього разу через протоку Отранто в Адріатичному морі - звернув увагу на новий виток репресій проти іншодумців в окупованому Криму.

Про це Софяник повідомив кореспондентові Укрінформу.

«Заплив присвячений приверненню уваги міжнародної громадськості до «Кримської платформи», деокупації Криму від російських загарбників. Я закликаю зупинити терор путінських карателів у Криму проти іншодумців, вірян різних конфесій - кримських татар та українців», - повідомив Софяник.

За його словами, у світлі останнього витка репресій у Криму, коли ФСБ схопила й заарештувала п'ятьох абсолютно невинних кримських татар, зокрема першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, коли з метою отримання зізнавальних показів людей піддали жахливим тортурам, «можна вже сміливо заявляти про початок сталінського терору і відкритого геноциду кримськотатарського народу».

Читайте також: Київ висловив протест через організацію Кремлем виборів в окупованому Криму та ОРДЛО

Розповідаючи про сам заплив, Софяник зазначив, що він стартував 11 вересня о 7 ранку з узбережжя провінції Отранто. Заплив, протяжність якого становила 70 км, пролягав між Італією та Албанією через Отрантську протоку в Адріатичному морі.

За словами спортсмена, його супроводжувала яхта «BUSHIDO» і тільки сприятливий вітер.

«Плив перший день до 19.30 без перерви. Зупинявся на кілька хвилин, тільки щоб пити воду і каву. Вранці 12 вересня продовжив заплив. Вітер був сприятливий - північно-західний. У другій половині дня 12 вересня вітер посилився, піднявся шторм. Але напрямок вітру не змінився, що лише прискорило просування в запливі», - розповів Софяник.

Фінішував він 12 вересня о 17.45 на албанському узбережжі півострова Карабурун у районі м. Влера.

Як уточнив спортсмен, через коронавірусні обмеження йому не вдалося отримати дозвіл від італійської влади на офіційне проведення запливу з залученням громадськості та ЗМІ, тому «довелося влаштовувати нелегальний заплив, вже не ставлячи до відома італійську та албанську владу».

Читайте також: США закликали Росію звільнити Джелялова та інших кримських політв’язнів

Колишній радянський дисидент вважає, що слід добиватися «визнання на міжнародному рівні ФСБ терористичною організацією, як ІДІЛ та Аль-Каїда, і переслідування членів банди ФСБ по всьому світу».

Олег Софяник - відомий український плавець-марафонець з Севастополя, рекордсмен Книги рекордів України. Здійснив понад 50 марафонських запливів, найтриваліший - через Південно-Китайське море довжиною 350 км.

Він також переплив Середземне, Мармурове моря, протоку Босфор (уздовж і поперек), протоку Дарданелли. Здійснював марафонські запливи на відстань до 100 км уздовж берегів Криму. Відомий також запливами в зимовий час у холодній воді.

Свого часу за відмову від служби в армії і від громадянства СРСР його примушували до психіатричного лікування.

У листопаді 2019 року російські силовики затримували Софяника на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю, не дозволивши виїхати на материкову Україну. Незадовго до цього він здійснив 30-км заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі, присвятивши його 75-річчю депортації з Криму кримськотатарського народу.

Лише в червні 2020 року йому вдалося покинути окупований півострів. Зараз він проживає на підконтрольній Україні території. Близько року тому вдалося виїхати з Криму і його дружині з дітьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-