У Херсоні презентували черговий фільм документального серіалу про Крим

У Херсоні презентували черговий фільм документального серіалу про Крим

Фото
Укрінформ
У Херсоні відбулася презентація чергового фільму циклу «Крим. 25 років боротьби за Україну» - «Рік 1999. Нова доба», що вийшов за підтримки Українського культурного фонду.

Презентація відбулася у новому публічному просторі кримськотатарського культурного центру «Куреш», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проєкт називається «Крим. 25 років боротьби за Україну»… З 1991 року крок за кроком (цикл розповідає – ред.) про те, які політичні процеси відбувалися в Криму аж до моменту окупації. Щоб розкрити тему, ми взяли такий формат: один рік з життя Криму – це одна серія. Саме тому буде 25 серій. Наразі ми зняли вже 9-ту серію, у найближчі два тижні вийдуть ще три - тобто, це період з 1999 року по 2002 рік», - розповів під час презентації автор ідеї, головний режисер циклу Ібрагім Сулейманов.

За його словами, є роки, коли у Криму відбувалися події, що накладали відбиток на всю історію України, плоди яких країна пожинає нині – зокрема, це Масандрівські угоди, які є непопулярною для обговорення темою. Так само у фільмі йдеться про ситуацію з українською мовою в Криму, про те, що був попит на її вивчення, і про те, які перепони створювалися на цьому шляху, про те, як на захист української православної церкви у Криму стали кримські татари. У фільмі є коментарі відомих українських політиків, які вказують на помилки внутрішньої політики України у той період.

Сулейманов також відзначив зусилля та роботу всієї команди - керівника проєкту Рустама Авдєєва, сценариста Дементія Білого, консультанта з історії Олега Бажана, оператора Юрія Харченка та Олега Яковлєва, чий голос звучить за кадром.

Своєю чергою Дементій Білий розповів, що під час створення чергових фільмів відчули, як поменшало архівних відеоматеріалів. «Ми всі стаємо заручниками цифрової епохи. Раніше кінохроніка, що знімалася на плівку, зберігалася в архівах. Нині, коли йдеться про другу половину 90-х років і початок 2000-х, все менше зберігається відеокадрів в архіві», - сказав Білий. Тому він зазначив, що важливо фіксувати спогади людей на папері і також викладати відеоматеріали з поясненнями на YouTube. Зокрема, так був знайдений на YouTube невеликий епізод про пам’ятник у Сімферополі, встановлений на честь людини, яка захищала кримських татар, дисидента, генерала Петра Григоренка.

Читайте також: У Херсоні готують продовження документального циклу «Крим. 25 років боротьби за Україну»

Сулейманов висловив вдячність Українському культурному фонду, що другий рік поспіль підтримує проєкт. Торік завдяки такій підтримці зняли чотири серії проєкту, у цьому році також виграли грант на створення чотирьох серій, зазначив головний режисер документального циклу.

Також під час презентації представили тематичний календар-путівник, присвячений циклу документальних програм - як зазначається у календарі, «про історію політичної боротьби Криму за українську приналежність». Цей календар розповідає про людей, що так чи інакше пов’язані з Кримом чи з подіями, які відбувалися на півострові, або власне про самі події, зазначив Сулейманов.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2020 року в Херсоні презентували цикл документальних програм «Крим. 25 років боротьби за Україну» про політичну історію Криму з перших років Незалежності України. 25 років - тому що ідея створення фільму з’явилася 2016 року. Зняті серії знаходяться у вільному доступі.

Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-